Sveta Trojica v Slovenskih goricah

DNEVNA: Mladi prevzemnik uresničil svoje sanje in zgradil enega najsodobnejših hlevov

Damjan Veršič, 27.08.23 ob 04:00

Družina Bela, ki kmetuje na največji kmetiji v osrednjih Slovenskih goricah, je preteklo nedeljo namenu predala veliko pridobitev.

DNEVNA: Mladi prevzemnik uresničil svoje sanje in zgradil enega najsodobnejših hlevov

Na kmetiji Bela v Zgornji Senarski v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah so v teh dneh uradno odprli enega najsodobnejših hlevov za krave molznice. Gre za kmetijo, ki je zadnja leta doživela skokovit razvoj. Ko se je Lea Bela, mama današnjega mladega prevzemnika Simona, pred 28 leti iz Benedikta preselila na to kmetijo, si niti v sanjah ni zamišljala, da bodo dosegli takšen razvoj. Sprva je imela kmetija le 16 glav živine, en mali rastlinjak ter 15 hektarjev obdelovalne površine. “Jasno je bilo, da sem morala v službo, mož Milan pa je delal na kmetiji. Kmalu sva skupaj gradila prihodnost in iskala priložnost za boljši jutri. Maja leta 1996 sva se poročila, oktobra povila Simona, zgradila tri večje rastlinjake in si pridobila status Integrirane pridelave zelenjave Podravja ter s tem zgradila namakalni sistem. Naslednje leto sva imela že 15 arov pokritih rastlinjakov, v njih pa solato, sadike, papriko, paradižnik,” pove Lea in doda, da ni bilo enostavno vso zelenjavo že zjutraj ob petih dostaviti do grosista in se potem odpeljati v službo. Milan je medtem opravljal delo v hlevu in na zemlji, popoldne pa sta sledila ponovno obiranje zelenjave in razvoz: “Brez pomoči najinih staršev in sorodnikov ne bi zmogla.”

Prvi večji hlev so zgradili v letu 2001

Ob odprtju Europarka leta 2000 je prodaja padla in cene so se znižale za več kot polovico. Milan je ves čas sanjal o sodobnejšem hlevu. Kmetija se je morala odločiti, kako bodo preživeli. “Na pustni torek leta 2001 se nam je pridružil še Gašper in odločila sva se, da greva v izgradnjo novega hleva. Milan je s pomočjo bratranca izdelal mešalec za mešanje malte. Simon je medtem ves čas kazal zanimanje za kmetijo, za kmetijske stroje, tudi delo v hlevu mu je bilo všeč. Meseca junija smo pričeli z gradnjo in to leto smo imeli še zadnjič zelenjavo. 14. avgusta leta 2002 so naše krave za vedno izgubile verige in postale svobodne. Pa ni šlo vse kot bi moralo, brez nasvetom Matije Misa, takratnega svetovalca podjetja Emona krmila, bi obupali. Dobili smo razpis in morali smo dokončati hlev. Nekaj let kasneje smo pridobili v najem toliko zemlje, da smo se leta 2011 odločili  podaljšati hlev. V tem hlevu  je bilo prostora za 67 glav molznic in mlado živino. 2016 smo zamenjali molzišče.”

FOTO: Franci Ornik

Družini ni bilo lahko, a kljub oviram so zmogli. Lea pripoveduje, da otroka v osnovni šoli nista bila zaželena, ker sta prihajala s kmetije. “Vedno sva jima bila v oporo, sama sem se bila pripravljena z njima učiti, saj jima je bilo včasih delo na kmetiji bolj pomembno. Oba sta zaključila srednjo šolo na Ptuju, smer kmetijsko podjetniški tehnik. Simonu je uspelo zaključiti tudi višjo šolo in si pridobiti naziv inženir kmetijstva in krajine. Nikoli in res nikoli otrokoma nisva govorila in kazala upora proti kmetijstvu, saj sva se zavedala, da nekoč midva ne bova zmogla opravljati dela na kmetiji.”

Potem ko je postal Simon mladi prevzemnik, je uresničil svoje sanje

Simon je kmalu po končani diplomi spoznal, da bo moral, če želi napredovati, prevzeti kmetijo. To se je zgodilo aprila 2021, ko je bil uspešen na razpisu za mladega prevzemnika in dobljena sredstva namenil za nakup večjega traktorja. Nato je razmišljal o večjem hlevu, kot mladi prevzemnik kmetije je imel možnost pridobitve 50 odstotkov potrebnega denarja. Družina je kmalu uredila vso potrebno dokumentacijo in jo posredovala na Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja. Vedeli so, da bodo uspešni na razpisu, vendar so se zavedali, da brez odločbe ne bo kredita, brez denarja pa ne gradnje. 24. decembra lansko leto so dobili pozitivni odgovor in konec januarja letos začeli z gradnjo novega sodobnega hleva. 18. avgusta je bil velik dan za krave, začeli so selitvijo in molžo z robotom.

Novi hlev meri v dolžino 55, v širno pa 22 metrov, sprejme pa 85 glav goveje živine, v primeru družine Bela bodo to samo krave molznice, trenutno so jih preselili 55. Za njihovo molžo skrbi najsodobnejši robot. Objekt je zgrajen na način, da je do živali prijazen, saj gre za odprto gradnjo, ki omogoča veliko izmenjave zraka. Glede na temperaturo ga avtomatika po potrebi odpre oziroma zapre. Ostala goveja živina bo še naprej v starem hlevu, skupno bo tako na kmetiji okoli 200 glav goveje živine, kar jo uvršča med največjo na območju Upravne enote Lenart.

Ob gradnji hleva so kupili tudi kmetijsko mehanizacijo. Celotna naložba je vredna približno 1,2 milijona evrov, 50 odstotkov sredstev so pridobili na razpisu.

FOTO: Franci Ornik

Novo pridobitev so na slovesen način predali v uporabo preteklo nedeljo, ob traku, ki so ga slavnostno prerezali, pa so se zvrstili: občinska svetnica Ksenija Kurnik, Helena Kapun s Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Andrej Kotar (direktor Emona krmil), Janko Petrovič (direktor Mlekarske zadruge Ptuj), Mojca Sergo (bivša direktorica podjetja Wolf Sistem, Matija Iglar (podjetje Iglar), gradbenik Tadej Horvat, Goran Ratovnik (SKB banka), Drago Zupanič (podjetje Agrocvet) ter Milan in Simon Bela, Lea je bila vodja protokola. V nagovoru je Andrej Kotar poudaril, da njihovo podjetje s kmetijo Bela sodeluje že več kot 20 let in da je poslovni odnos prerasel v prijateljsko sodelovanje. Direktor mlekarske zadruge Janko Petrovič je obljubil, da bo denar za oddano mleko vsakega 15. v mesecu na računu kmetije, veterinar Vinko Mlakar pa dodal, da upa, da se bodo zaradi bolnih živali čim manjkrat videli. Sledil je blagoslov novega hleva, ki ga je opravil p. Franci Kovše.

FOTO: Franci Ornik

Lea Bela za konec še pove, da sta z možem s svečano otvoritvijo hleva sinu Simonu dokončno in v celoti predala kmetijo. Simon se jima je zahvalil za vse, prav tako bratu Gašperju, starše pa ob koncu presenetil s simpatičnim darilom – poslal ju je na kratek oddih na morje.