Ni jih malo, ki vsako pomlad težko čakajo na cvetove, ki spominjajo na grozdje, oblikujejo pa se na drevesih akacije oziroma, kot je pravilno imenovanje, robinije. Ker slednjega imena skoraj nihče ne pozna, bomo ostali kar pri akaciji oziroma trnju, kot rečejo v Slovenskih goricah. 

Masa je v osnovi enaka kot za šmorn z nekaj dodatki 

Akacijeve cvetove najpogosteje cvremo, nekateri jih uporabijo tudi v solati. Obiskali smo Darinko Kapl, predsednico Društva kmečkih žena in deklet Sveta Ana, ki je letos ocvrto akcijo pripravila večkrat. Nabere jo kar v bližnjem gozdu, pri čemer izbira le lepo razcvetene cvetove. Če so ti iz gozda, jih niti ne opere, povsem drugače je seveda, če jih recimo nabiramo kje ob cesti.

[[image_1_article_65948]]

"Cvetove pripravim takoj, ko jih naberem. Če bi čakali kak dan, bi se že osuli," nam pove in doda, da je masa, v katero kasneje pomoči cvetove, v osnovi enaka kot za šmorn (carski praženec). "S to razliko, da naredim nekoliko gostejšo maso, ki pa ji dodam še malo ruma in vanilijev sladkor. Rada dodam tudi mineralno vodo, ki ocvrte cvetove naredi bolj penaste."

V Društvu kmečkih žena in deklet Sveta Ana, ki trenutno združuje 30 članic, veliko pozornsti namenjajo kulinariki. Večkrat organizirajo kuharske tečaje ter skrbijo za pogostitve na domala vseh dogodkih in prireditvah v občini. Januarja letos so v društvu pripravili predavanje o ženski, ki drži tri plus en vogal hiše, organizirali so vsakoletni občni zbor ter se v aprilu odpravili na letovanje v Portorož. Naslednje aktivnosti jih čakajo v času anovskega občinskega praznika, ko bodo med drugim pripravili delavnice za otroke (pekovske in delavnice ročnih del). 

Ker je nabor njihovih aktivnosti vedno večji, društvo vabi v svoje vrste nove članice, predvsem mlajše. 

Cvetove ocvre v olju, ker je sladkana že masa, jih ne posipa s sladkorjem v prahu. Ponudi jih tople, čeprav so užitni še tudi naslednji dan, ko jih pogreje v mikrovalovni pečici. 

[[image_2_article_65948]]

Cvre tudi bezeg, iz njega dela še sok 

Akacijevi cvetovi gredo zdaj že počasi h koncu, razcveteli pa so se cvetovi bezga. Tudi te Darinka ocvre v olju, podobno kot akacijo, pri čemer doda, da so ji po okusu ljubši trnovi.  Iz bezga pa dela tudi sok: "Cvetove bezga za 24 ur namočim v soku limone. Zmes precedim, dodam malo sladkorja in vse skupaj prevrem. Še vroči sirup nalijem v steklenice. Kasneje ga mešam z vodo."