Prostovoljno gasilstvo na Sveti Ani ima dolgoletno tradicijo. Društvo se lahko pohvali s številčnim članstvom, med katerim je tudi gasilski podmladek, ki mu namenjajo prav posebno pozornost. V lanskem letu so anovski mladi gasilci, konkretno pripravnice, na državnem kvizu gasilske mladine dosegle visoko tretje mesto. Iskrena zahvala njihovi mentorici Renati Lasecky na letošnjem društvenem občnem zboru je bila tako gotovo več kot upravičena. 

V PGD Sveta Ana je trenutno 35 mladih gasilcev, 17 mladincev je starih od 12 do 16 let, 18 pionirjev pa od šest do 12 let. 

Gasilski podmladek je aktiven skozi vse leto. Na cvetno nedeljo pomaga prenesti v cerkev presmec (butaro), ki ga že vrsto let izdeluje častni predsednik društva Drago Ruhitelj. Za prvomajske praznike starejši gasilci poskrbijo za tradicionalno postavitev majskega drevesa, v času občinskega praznika pa "mladi in stari gasilci" znova stopijo skupaj in organizirajo prav tako tradicionalno gasilsko veselico. 

14 mladincev je sodelovalo na dobro organizirani gasilski vaji 

Anovski gasilci so posebni še po nečem; zadnja leta za svoje mlade moči pripravljajo dobro organizirane in obsežne gasilske vaje. Letošnja je pred dnevi potekala v naselju Ledinek pri družini Gornik, na njej je sodelovalo 14 mladincev ter njihovi mentorji. Vajo sta si ogledala tudi župan občine Sveta Ana Martin Breznik in namestnik poveljnika Gasilske zveze Lenart Franc Lakner. 

[[image_1_article_65119]]

Po scenariju vaje je zagorelo v garažnih prostorih, na vrtni uti je bil ujet eden od poškodovancev, ob koncu je na bližnjem travniku zagorela še hosta. "Naši mladinci so ob usmerjanju mentorjev s pomočjo lestve rešili poškodovanca z vrtne ute, še dve osebi iz garaže, ki sta se dušili zaradi dima, in gospo, ki je obležala v kuhinji za mizo. Peti poškodovanec je ob prihodu domov padel in obležal pod mopedom," je pojasnila Renata Lasecky. 

[[image_2_article_65119]]

[[image_3_article_65119]]

[[image_6_article_65119]]

Otrokom je bila vaja zelo zanimiva, iz nje so se marsikaj koristnega naučili. Njihova mentorica je trud, pogum in požrtovalnost mladih gasilcev zelo pohvalila: "Lahko smo ponosni na njih, da so pripravljeni delati takšne stvari in pomagati sočloveku. Mislim, da se za prihodnost gasilstva na Sveti Ani ni bati, se pa zavedamo, da ob prehodu v srednjo šolo marsikaterega mladega gasilca izgubimo." Svoje veselje in ponos je izrazil tudi anovski župan Martin Breznik, ki je pohvalil društvo in njegovo delo z gasilskim podmladkom. 

[[image_4_article_65119]]

Dodajamo še, da bo danes v prostorih gasilskega doma na Sveti Ani in v njegovi okolici gasilska vaja pionirjev. Od 18 članov je svojo udeležbo potrdilo 16. 

[[image_5_article_65119]]