Če ne veste kam v zadnjih dneh leta, se lahko odpravite v občino Sveta Ana v osrednje Slovenske gorice. Ogledate si lahko lepo urejeno in v decembru razsvetljeno občinsko središče z mogočno cerkvijo sv. Ane, ki je bila v adventu osvetljena z zeleno barvo. Na trgu je tudi hišica z Božičkom, ob kateri se lahko otroci fotografirajo.

[[image_1_article_61712]]

V neposredni bližini športnega parka, tik pod osnovno šolo, je postavljena miniaturna lesena vasica, ki pritegne zlasti najmlajše obiskovalce.

 [[image_2_article_61712]]

Sprehodite se lahko po praznični poti v dolini reke Ščavnice

Pod domačijo Brancelj v dolini reke Ščavnice vedno na prvo adventno nedeljo postavijo velik adventni venec. Zraven stojijo božično drevo in jelenčki, ob katerih se lahko fotografirate. Tamkajšnji krajani so se vsako adventno nedeljo zvečer zbrali ob vencu, se družili, popili topli napitek, si provoščili piškot in rekli kakšno o zgodovini božiča. Velikokrat so se zbrale po tri generacije, s čimer so božično-novoletne običaje prenašali iz roda v rod. "Trudimo se, da to ni nekaj, kar bi bilo obvezujoče. Je spontano, sproščeno, pa vendar krajani kar čutimo dolžnost, da se tam ustavimo," nam je povedala tamkajšnja domačinka Breda Špindler, sicer tudi podžupanja občine Sveta Ana.

[[image_3_article_61712]]

Tam se večkrat ustavijo tudi naključni mimoidoči, ki si v nadajevanju poti po dolini Ščavnice lahko ogledajo še Grincha, kapelo na evangeličanskem pokopališču, velikega napihljivega Božička s sanmi in jelenčki, velikega snežaka, na koncu poti, ob domačiji Nikl, pa jaslice na prostem. Na ta način so krajani Zgornje Ščavnice, ki velja za največji zaselek v občini, ustvarili vsako leto bolj obiskano sprehajalno praznično pot, po kateri se ljudje radi sprehajajo tako čez dan kot zvečer ob lučeh. Marsikdo jo obišče tudi s kolesom.

[[image_4_article_61712]]

[[image_5_article_61712]]

[[image_6_article_61712]]

[[image_7_article_61712]]

"Postaje, ki smo jih ustvarili ob poti, so delo treh generacij; od dedkov in babic do vnukov. Zdi se mi, da je to največja vrednota pri tej zgodbi, ki združuje ljudi ne le v krogu družine, ampak tudi širše. Tukaj živimo ljudje, ki že od nekdaj stopimo skupaj tako v dobrem kot slabem. Nenzadnje smo bili poleti najbolj opustošeni v vremenskih ujmah," razloži Špindlerjeva. Jaslice Niklovi postavljajo že dalj časa, vse ostale postaje pa so krajani dodali v lanskem letu, letos pa so jih še nadgradili in nekoliko spremenili.

[[image_8_article_61712]]

31. bodo Anovčani silvestrovali na prostem

Na božični večer so se nekateri krajani Zgornje Ščavnice z baklami odpravili k polnočnici, 31. decembra pa se bodo posamezniki in družine zbrali na omenjeni sprehajalni poti in nato pešačili do centra Svete Ane, kjer bo od 23. ure dalje potekalo  silvestrovanje na prostem. Prireja ga Občina Sveta Ana, zbrane bodo do druge ure zjutraj zabavali člani Haloškega tria, ob prelomu leta jih bo nagovoril župan Martin Breznik. Na voljo bosta pijača in penina domačih ponudnikov.