Sveta Ana v Slovenskih goricah

FOTO: Spomladi pomrznila, zdaj pa cveti. Kaj se dogaja z akacijo?

Damjan Veršič, 17.08.23 ob 03:20

V uredništvo smo prejeli fotografije cvetoče akacije oziroma robinije.

FOTO: Spomladi pomrznila, zdaj pa cveti. Kaj se dogaja z akacijo?

Bralec z občine Sveta Ana nam je poslal fotografije, iz katerih je razvidno, da je v teh dneh v neposredni bližini tamkajšnjega pokopališča oziroma mrliške vežice zacvetela akacija. Gre za tujerodno in invazivno drevo, ki ga imenujemo tudi robinija, najpogosteje raste ob obronkih gozdov ali na gozdnih posekah. V normalnih razmerah akcija cveti maja ali junija in v tem času privablja čebele, saj je zelo medonosna, njene cvetove, ki imajo močan prijetno sladkoben vonj, pa lahko uporabljamo tudi v prehrani.

To da je drevo zacvetelo v drugi polovici avgusta, ni običajno in je povezano z letošnjim pestrim vremenskih dogajanjem. Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, nam je pojasnila, da do takšnih pojavov prihaja, ko imamo vreme, ki je polno temperaturnih ekstremov, tako navzdol kot navzgor. “Rastlina avgust doživlja kot spomladanski mesec. Akacija je spomladi povečini pomrznila, nakar se je začela hitro obraščati. Dokler namreč cveti ne poganja novih vejic. Te vejice so sedaj dozorele, nanje sta vplivala vroče in mrzlo obdobje. Padec temperatur je rastlina razumela kot zimo, posledično so nekateri cvetovi pognali. Nekateri bodo cveteli še spomladi, vendar jih bo manj.”

Najverjetneje bodo v teh razmerah zacvetele tudi višnje in hruške, v manjši meri tudi jablane. “Sadne vrste, ki cvetijo v tem času, v naslednjem letu nimajo plodov.”

Fotografijo nam je poslal bralec iz Benedikta

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51