Na Sveti Ani v osrednjih Slovenskih goricah so pred slabimi desetimi leti na tako imenovani Postičevi vinogradniško učni poti posadili 24 starih sort vinske trte, med njimi so tudi nekatere novejše. Skupaj je to okoli 80 trsov. Na omenjeni vinogradniško učni poti je večkrat posajena tudi sorta postič, ki je je številčno največ v bližini potomke Stare trte z mariborskega Lenarta pod razgledno ploščadjo v središču občine. Sorta postič (Blaue Postitschtraube), ki jo imenujejo tudi rana modra mlinarica, pinot meunier, Müllerrebe, …, je na Sveti Ani dobila ta sinonim imena že leta 1836. Mošt te trte mešajo z moštoma modrega pinota in chardonnaya za negovanje najžlahtnejših šampanjcev. Tudi beli traminec je bil leta 1841 zapisan samo na Sveti Ani v Slovenskih goricah.

Franc Postič, znameniti anovski vinogradnik, zdravnik in sadjar, je imel namreč v tem kraju vrt z okoli 300 sortami vinske trte. Na kmetijski razstavi v Gradcu je leta 1846 razstavil 96 različnih sort grozdov. Na razglednem gričku nasproti farne cerkve si je zgradil večjo hišo, v kateri  je uredil medicinsko knjižnico, zdravniško ordinacijo, lekarno in vinsko klet. Po smrti so na njegovo željo hišo spremenili v šolo.

Sprešali so 150 litrov mošta

Pretekli torek je šest članov Društva vinogradnikov Sveta Ana, ki ga prizadevno vodi Viktor Kapl, opravilo trgatev na Postičevi poti. Kapl nam je povedal, da so iz grozdja, ki so ga pobrali, sprešali približno 150 litrov mošta, kar je sicer manj kot v preteklih letih. Trgače je ob koncu pozdravil župan občine Sveta Ana Silvo Slaček. Mošt bo v svoji kleti donegoval društveni viničar Marjan Polič, nastalo vino pa občina uporablja za protokolarne namene, občanom ga v pokušino ponudijo tudi ob občinskem prazniku. Naslednji večji dogodek, ki bo potekal v organizaciji anovskih vinogradnikov, bo novembrsko martinovanje, ki bo tudi letos potekalo na razgledni ploščadi pri stari preši v središču občine.

Postičeva vinogradniška učna pot v dolžini dobrega kilometra se začne v kleti z vinoteko v občinski stavbi in nato poteka do cerkve sv. Ane, počivališča ob vinogradih, Poličeve kleti, Postičeve hiše, Viničarije Pergarjev vrh do ampelografskega vrta, počivališča ob vinogradu, počivališča s pojasnitvijo geologije in se konča na razglednem počivališču. Trasa poti je zanimiva zlasti za turiste, o njej pa vedo največ povedati lokalni turistični vodniki.