V okviru 24. občinskega praznika so včeraj na Sveti Ani v osrednjih Slovenskih goricah pripravili prireditev, na kateri so, kot je v navadi, postavili klopotec, ob tem pa podelili nagrade uspešnim dijakom ter študentom in plakete zaslužnim Anovčanom. Za kulturni program so poskrbeli Slovenskogoriški pihalni orkester KD MOL Lenart s Twirling klubom Aninih možeretk, Cerkveno prosvetni pevski zbor pod vodstvom Natalije Šijanec ter Neža in Metod Šijanec.

Župan Slaček: V dveh letih se bo v občini obrnilo okoli 18 milijonov evrov v investicijah

Zbrane je nagovoril župan Silvo Slaček, ki je med drugim omenil aktualne in načrtovane občinske projekte: “Gradimo skoraj deset kilometrov kolesarskih poti, v kratkem bomo začeli z rekonstrukcijo glavne ceste od križišča v Žicah proti Sveti Ani, gradimo 32 stanovanj, še letos tudi dom za starejše. Ob tem izvajamo še več manjših projektov; od učnih poti, vodovodov, kanalizacije do pločnikov, javne razsvetljave, … Zgodovinsko pa je to, da se bo v dveh letih v občini obrnilo okoli 18 milijonov evrov v investicijah. Na to sem ponosen, kajti na teh investicijah smo delali tri, štiri leta. Naj povem, da si v občinski upravi prizadevamo, da bi imeli občani v kraju celoten servis, in to na vseh področjih. Zato smo pred kratkim začeli s postopkom pridobitve programa za zobozdravstveno ambulanto, prav tako je dogovorjeno, da najverjetneje v začetku prihodnjega leta dobi občina v sedanjih prostorih Mercatorja lekarniško podružnico. Vsem, ki so sodelovali na pripravah letošnjih prireditev ob občinskem prazniku, se želim iskreno zahvaliti.”

Nagradili so najuspešnejše dijake in študente, zaslužne Anovčane ter najboljšo športno ekipo

V nadaljevanju je župan podelil nagrade dijakom in študentom. Prejeli so jih : Tamara Dvoršak (Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor), Neja Kralj (Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor), Karina Horvat (III. gimnazija Maribor), Anej Kolarič (Tehniški šolski center Maribor), Melisa Zadravec (Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor), Ana Ferš (Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Maribor), Matej Rajter (I. gimnazija Maribor), Ana Polanec (III. gimnazija Maribor), Katja Ornik (Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Maribor), Barbara Dvoršak (diamantna maturantka Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor) in Tajda Padovnik (diamantna maturantka III. gimnazije Maribor).

Med študenti so nagrade prejeli: Lara Šijanec (Pedagoška fakulteta Maribor), Tamara Lovrenčič (Medicinska fakulteta Maribor), Anja Senekovič (Pedagoška fakulteta Maribor) in Klemen Rola (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Maribor).

Župan Slaček se je s plaketami še prav posebej zahvalil občanom, ki so mu pomagali v njegovem županskem mandatu. Za dolgoletno prizadevno delo na funkciji podžupana občine je plaketo prejel Drago Ruhitel, za neprecenljiv prispevek pri razvoju in dosežkih občine ter turistične prepoznavnosti kraja Viktor Kapl in za dolgoletno aktivno sodelovanje pri občinskih praznovanjih Breda Špindler.

S pokalom pa so nagradili ekipo, ki je bila najuspešnejša v športnih dogodkih, ki so potekali v okviru Aninega tedna. Tako so pripravili tekmovanje v nogometu, ribolovu, namiznem tenisu, badmintonu, balinanju, košarki in odbojki. V tekmovanjih je sodelovalo osem zaselkov. Na osmo mesto se je uvrstila ekipa Ledineka, na sedmo Žice, šesto Zgornja Ščavnica, peti je bil Krivi Vrh, četrti Kremberk, drugo mesto sta si delili ekipi z Dražen Vrha in Svete Ane, najbolje pa se je odrezala ekipa Lokavca.

Ob tem Slaček najavil, da bodo v avgustu vsa gospodinjstva v občini prejela almanah, v katerem so zbrani pomembnejši dosežki občine v zadnjih 24 letih. Na prireditvi pa niso pozabili niti na požrtvovalne domače gasilce, ki so te dni z mnogimi drugimi gasilci pomagali gasiti požare na Krasu.

V povorki je sodelovalo 14 traktorjev Steyr

Klopotec so tokrat postavili krajani Zgornje Ščavnice, ki so se na osrednji trg pripeljali v povorki traktorjev znamke Steyr. Številni obiskovalci od blizu in daleč so videli 14 traktorjev te znamke, najstarejši je bil iz leta 1957, najmlajši pa je nosil letnico 2011. Kot so nam povedali, naj bi bil prav Steyr eden izmed prvih traktorjev v tem zaselku. “Zato smo pripravili povorko s kronološkim pregledom traktorjev, vse skupaj pa obarvali s citati, izreki in vici.”

Danes bo na Sveti Ani žegnanjska nedelja

Danes bo na Sveti Ani žegnanjska nedelja s slovesno sveto mašo, številnimi stojnicami in večerno tradicionalno gasilsko veselico, na kateri bodo nastopili: ansambel Pika na i, Alfi Nipič in Vili Resnik.