Kot smo poročali, je bilo Čebelarsko društvo Sveta Ana izbrano med štiri zmagovalna društva, ki so bila izglasovana za postavitev učnega čebelnjaka. Spomnimo, da se je PRVA osebna zavarovalnica skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije v okviru družbeno odgovornega projekta #PRVAčebela znova odločila, da bo štirim čebelarskih društvom, ki s čebelarskimi krožki delujejo na slovenskih osnovnih in srednjih šolah, postavila učne čebelnjake s panji in čebeljimi družinami. Na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije je bil v ta namen do vključno 24. januarja odprt javni razpis. Strokovna komisija je na osnovi prijav in ustrezanja razpisnim kriterijem pripravila izbor upravičencev. Spletno glasovanje je potekalo do 28. februarja. Trije upravičenci, ki so na način seštevanja točk dosegli najvišje število točk, so prejemniki tipiziranega učnega čebelnjaka, čebeljih panjev in treh čebeljih družin. Četrtega upravičenca je pokrovitelj, ne glede na doseženo število točk, izbral neposredno.

Letos učne čebelnjake v glavnem postavljajo na Štajerskem

Svečana otvoritev anovskega učnega čebelnjaka, ki so ga postavili v neposredni bližini miniaturne vasice, je bila danes dopoldne. Najprej so otroci podružnične šole in vrtca Lokavec zapeli pesem Leti moja čebelca, nakar je zbrane nagovoril Janez Vencelj, podpredsednik  Čebelarske zveze Slovenije.

S čebelarske zveze je bila prisotna tudi mag. Lidija Senič, vodja služb, ki je povedala, da bodo v okviru projekta vključno z letošnjim letom po vsej državi postavili 12 učnih čebelnjakov, letos večino na Štajerskem. “Projekt je namenjen otrokom v čebelarskih krožkih, ki delujejo pod okriljem Javne svetovalne službe v čebelarstvu po učnem načrtu. Poleg teorije člani krožkov spoznavajo tudi delo s čebelami na terenu. Povprečna starost v čebelarskem cehu je okoli 60 let, z vključevanjem otrok v čebelarske krožke pa skušamo panogo ne le pomladiti, temveč tudi otrokom vcepiti v glavo to, da so čebele in drugi opraševalci še kako pomembni za ohranitev biodiverzitete.”

Nataša Hajdinjak: Izvajamo aktivnosti za odgovoren pogled v našo prihodnost

Čebelarstvo, s tujko apikultura, je kmetijska panoga, ki se ukvarja z gojitvijo čebel z namenom pridobivanja njihovih produktov, predvsem medu in voska, pomembna pa je tudi za opraševanje sadnih vrst ter različnih kultur in travniškega rastlinja. Najprimernejša in najbolj razširjena v ta namen je domača čebela – v Sloveniji predvsem njena avtohtona podvrsta kranjska sivka (Apis mellifera carnica). Čebelarstvo je pri nas organizirana panoga z dolgo tradicijo, ki se odraža tudi v ljudski umetnosti – poslikane panjske končnice so cenjen okras panjev na Slovenskem, prav tako edinstveni čebelnjaki, ki predstavljajo arhitekturno unikatnost slovenskega podeželja. Na Slovenskem sta bila znana čebelarja Anton Janša in Peter Pavel Glavar. Da bo kmalu učni čebelnjak z novimi čebeljimi družinami zaživel tudi pri Sveti Ani, ima veliko zaslug PRVA Osebna zavarovalnica. Predsednica uprave zavarovalnice Nataša Hajdinjak je dejala, da projekt PRVA čebela tretje leto zapored peljejo s Čebelarsko zvezo Slovenije. “Izvajamo aktivnosti za odgovoren pogled v našo prihodnost. Kriterijev za sodelovanje je več, pri tem nam pomaga čebelarska zveza, ki strokovno bdi nad potekom projekta, katerega skupna vrednost za štiri čebelnjake znaša 12 tisoč evrov.”

Silvo Slaček: Če bomo odrasli to poslanstvo znali ustrezno prenesti na mlado generacijo, potem se nam piše dobra prihodnost

Ker pa je pri takšnih investicijah pomembna tudi podpora lokalne skupnosti, je zbrane na današnji prireditvi na kratko nagovoril tudi župan občine Sveta Ana Silvo Slaček, ki se je vsem zaslužnim za ta projekt tudi zahvalil. “Vesel sem, da imamo na Sveti Ani dolgoletno tradicijo, da znanje in zavedanje o pomembnosti čebel prenašamo na mlade generacije, in da to na naši šoli počne čebelarsko društvo. Menim, da bo čebelnjak dobro služil bodočim generacijam osnovnošolcev in vrtčevskih otrok. Če bomo odrasli to poslanstvo znali ustrezno prenesti na mlado generacijo, potem se nam piše dobra prihodnost.”

Med, pridelan v čebelnjaku, bo pripadal šoli in občini

V kulturnem programu se je s pesmijo Zum zum zum avtorice Romane Kranjčan predstavil že Cici pevski zbor Osnovne šole Sveta Ana pod vodstvom Mateje Kop,

Ravnatelj Aleksander Šijanec  je ob tej priložnosti povedal, da čebelarski krožen na šoli deluje že 38 let, ustanovila pa je upokojena učiteljica Ivanka Lorenčič, po njeni upokojitvi pa ga je prevzel predsednik čebelarskega društva Aleš Vanek. “Med razpisnimi pogoji so bili opis čebelarskega društva in krožka ter dejavnosti na šoli, v kraju in društvu. Pomembno pa je bilo glasovanje, pri katerem so se naši otroci, njihovi starši, zaposleni na šoli in občani zelo izkazali. Vesel sem, da bo med, ki bo pridelan v čebelnjaku, pripadal šoli. Polovico ga bomo najbrž namenili za potrebe kuhinje, ostalo pa za protokolarna darila in šolski sklad. Verjamem, da bo učni čebelnjak dobra vzpodbuda za učence, ki še niso člani našega čebelarskega krožka. Sicer pa bodo že prihodnji teden v čebelnjaku čebelje družine, najverjetneje pa bo naša učiteljica likovne vzgoje Metka Beber z učenci poskrbela za poslikavo, s šolskimi motivi, panjskih končnic.”

V čebelnjaku bodo štiri gospodarne čebelje družine in tri rezerve

Veselje nad novo pridobitvijo je izrazil tudi predsednik Čebelarskega društva Sveta Ana Aleš Vanek, ki je tudi gospodar čebelnjaka in mentor čebelarskega krožka, v katerega je trenutno včlanjenih šest učencev, pred korona obdobjem jih je bilo tudi do 15. Pri Sveti Ani čebelarijo od leta 1957, društvo združuje 28 članov, ki upravljajo z okoli 300 čebeljimi družinami. “Za učni čebelnjak si prizadevamo tri leta, letos pa smo bili na razpisu vendarle uspešni. Čebelnjak bo namenjen krožkarjem, čebelji pridelek pa bomo podarili osnovni šoli in občini za protokolarna darila. V čebelnjaku bodo sicer štiri gospodarne čebelje družine in tri rezerve, skupaj sedem družin.”

Karl Vogrinčič, predsednik sekcije za apiterapijo dr. Filipa Terča pri Čebelarski zvezi Maribor, je Alešu Vaneku z namenom pomoči v krožku izročil knjige iz samozaložbe Čebele nam dajejo zdravje. Ob tem je povedal: “Pravimo, da je čebelarstvo poezija kmetijstva. Čebela je modrejša od nas in je večna učiteljica. S tem dejanjem na mlade prenašamo vrednote čebele: pridnost, redoljubnost, čistost.”

Preden so pesem Čebelar zapele ljudske pevke Etnološko turističnega društva Sveta Ana, so čebelarji, ki s svojo vztrajnostjo, izkušnjami, predanostjo, doslednostjo ter predvsem z ljubeznijo do narave in s tem čebel pomembno oblikujejo kulturo čebelarjenja in jo želijo približati naslednjim rodovom, prejeli posebna priznanja Čebelarske zveze Slovenije.

To so Milan Vrbnjak, ki je čebelarstvu predan že 60 let, Rudolf Kaučič, ki svoje znanje, doslednost in predanost čebelam goji že 40 let, ter Jožef Kolarič, ki je 12 let spretno krmaril med maticami, troti in čebelami delavkami, zato mu je Čebelarsko društvo  Sveta Ana izročilo posebno priznanje za prizadevno delo.

Poleg Čebelarskega društva Sveta Ana so prejemniki učnega čebelnjaka še Čebelarsko društvo Peter Močnik – Studenci Pekre, Lesarska šola, Čebelarsko društvo Šmarje pri Jelšah in Čebelarsko društvo Rače.