Zaradi visokih temperatur v juliju in avgustu se je v letošnjem poletju agresivnost os in sršenov povečala. Ti postanejo bolj moteči takrat, ko zaznajo sladke pijače, sadje, zrelo grozdje, napadalni pa zlasti, ko branijo svoja gnezda. Predvsem velika sršenja gnezda, ki jih letos najpogosteje najdemo pod ostrešji stanovanjskih hiš in v dimnikih, ki niso v uporabi, za marsikoga predstavljajo težavo, za katero ne ve, kako jo rešiti. V občini Sveta Ana v takšnih primerih občanom na pomoč priskočijo tamkajšnji prostovoljni gasilci, ki imajo edini med deseti prostovoljnimi gasilskimi društvi, vključeni v Gasilsko zvezo Lenart, posebno obleko iz gume, ki ščiti pred piki sršenov. “To obleko, specialno uniformo za odstranjevanje os in sršenov, smo dobili pred tremi leti v okviru nagradne igre čebelarstva Tonko in podjetja Kumho,” nam je povedal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Sveta Ana Gregor Lasecky.

V zadnjih dveh mesecih so odstranili 17 sršenjih gnezd

Lasecky dodaja, da so letos anovski gasilci v zadnjih dveh mesecih posredovali v kar 17 primerih odstranjevanja sršenjih gnezd, za to storitev, ki jo opravljajo brezplačno, pa so oblikovali skupino petih gasilcev. “Največje sršenje gnezdo je merilo kar 95 centimetrov. Do gnezda se gasilec, oblečen v zaščitno obleko, povzpne po lestvi, nakar na gnezdo natakne vrečo in vse skupaj odstrani. Morebitne ostanke gnezda, ki so še vedno na zidu ali drugi površini, odstrani s krtačo in predel, kjer je bilo gnezdo, poškropi z ustreznim sprejem.”

Naš sogovornik doda, so so obleko preizkusili v praksi, in to na način, da se je gasilec dobesedno posipal s sršeni, ki pa so bili proti gumiranemu materialu nemočni.