Člani Prostovoljnega gasilskega društva Sveta Ana ne sodelujejo le v gasilskih intervencijah, pač pa tudi pomagajo občanom in skrbijo za urejeno okolje. Tako že nekaj let v sodelovanju z lovci v spomladanskih mesecih organizirajo akcijo čiščenja struge reke Ščavnice. Četrta tovrstna akcija bi morala potekati preteklo soboto, vendar so jo bili primorani zaradi vremena prestaviti na soboto po velikonočnih praznikih. “Letošnja čistilna akcija bo potekala nekoliko drugače; strugo Ščavnice bomo začeli čistiti na spodnji strani, saj nam je v preteklih letih za ta predel ponavadi zmanjkalo časa,” nam je povedal predsednik PGD Sveta Ana Gregor Lasecky.

Klice občanov v PGD Sveta Ana pričakujejo do četrtka

Sicer pa prostovoljni gasilci s Svete Ane letos začenjajo z novo akcijo. To soboto, 9. aprila, bodo po celotni občini odstranjevali drevesa in veje, ki ob neurjih ogrožajo stanovanjske in druge objekte. “Do četrtka naj me občani pokličejo in povedo, kje je kakšno drevo, ki ogroža njihovo hišo ali drugo poslopje. V četrtek zvečer se bomo odpravili na teren in si ogledali stanje. Naj povem, da namen akcije ni spravilo drv občanom, temveč pomoč tam, kjer jo zaradi varnosti res potrebujejo. Obrezali bomo torej veje oziroma drevesa, ki ogrožajo hiše naših občanov, in tudi tista drevesa, ki bi lahko ob neurju pristala na cesti.” In zakaj so se odločili za tovrstno organizirano akcijo? “Čez vse leto se na nas obračajo občani s prošnjami, da jim požagamo nevarne veje. Da bi te akcije omejili, sem predlagal, da bi eno tovrstno akcijo organizirali spomladi in morda še jeseni, pred zimo.”

Čez vse leto se na nas obračajo občani s prošnjami, da jim požagamo nevarne veje. Da bi te akcije omejili, sem predlagal, da bi eno tovrstno akcijo organizirali spomladi in morda še jeseni, pred zimo.

Zbor gasilcev bo v soboto zjutraj ob 8.00 uri, nakar se bodo razdelili v dve skupini; ena bo s pomočjo lestve obrezovala manjše veje, za večje posege pa bo cel dan na voljo avtodvigalo s košaro. “Vse stroške, ki bodo pri tem nastali, pokrivamo gasilci sami. Na ta način želimo pomagati občanom, ki nam ta vložek tako ali tako pri decembrskih koledarjih povrnejo.”