Inšpektorji urada za varno hrano so lani zaradi pomanjkljivih higienskih razmer izdali odločbe več kot 300 lokalom. Ker so razmere ogrožale zdravje gostov, jih je prek 50 prejelo različne prepovedi, 32 lastnikov pa je moralo zaradi nevzdržnih razmer kuhinjo ali kar cel lokal zapreti.
Večina gostincev je sicer po poročanju žurnala24 prejela odločbo za odpravo nepravilnosti, ki niso kritične. Gre za umazane hladilnike, zamaščene kuhinjske nape, odstopajoče talne obloge, neustrezne sanitarije, zbiranje organskih odpadkov, neurejeno HACCP dokumentacijo.

Meso brez kakršnihkoli oznak

Med mariborskimi lokali so inšpektorji vzeli pod drobnogled hotel Draš, kjer so izdali ukrep prepovedi prometa za zamrznjeno govedino, zamrznjeno svinjsko ribico, zamrznjejo pljučno pečenko in zamrznjene pleskavice, ker je bilo meso brez kakršnihkoli oznak. Hotel je med drugim prejel tudi opozorilo glede sanacije manjkajočih stropnih oblog z namenom preprečitve kontaminacije živil iz zraka.

Manjša opozorila (denimo glede čiščenja tal, sanitarij, vode, spremljanje temperature v hladilnikih ipd.) so izdali tudi lokalu Cantante Cafe na Vetrinjski, lokalu Kani na Slomškovem trgu, restavraciji Štajerc (ko je še obratovala), lokalu Škatla s kosilom na Gosposvetski, restavraciji Mansarda v Hočah (prav tako ko je še poslovala) in lokalu Menza Grad v Račah.

S črno piko številni ugledni lokali

Največ kršitev so po poročanju žurnala24 sicer  zaznali na Primorskem, Gorenjskem, Celjskem in Pomurju, po prepovedi obratovanja pa izstopa Pomurje.

Črno piko so dobili številni hoteli, denimo hoteli term Olimia in term Čatež, term Zreče, hoteli Otočec in nekatera ugledna gostinska imena, denimo ljubljanska restavracija As, gostilna Pri Lojzetu na gradu Zemono in restavracija Blejski grad, s katero upravlja gostinstvo Jezeršek.