Na novega leta dan dupleško društvo Ohranimo naravo čisto znova, že petič zapored, organizira novoletne skoke v Dravo. Tradicionalni dogodek bo potekal 1. januarja od 13.00 do 15.00 ure na lokaciji tako imenovane vurberške plaže, kjer organizirajo vsakoletno gasilsko tekmovanje.

“Ker pričakujemo veliko gledalcev, če bo lepo vreme, tudi do 500 ljudi,  je dobro, da pridete na prizorišče vsaj kakšnih 15 minute prej. Bližnje stanovalce prosimo, da zaradi pomanjkanja parkirnih prostorov pridejo peš ali s kolesom,” opozarja Borut Ludvik, predsednik društva, in dodaja, da pa pričakuje tudi precej udeležencev plavanja, okoli 40. Prijave udeležencev bodo mogoče na kraju dogodka med 12.30 in 13.00 uro, prijavnine za plavanje ni, prav tako ni vstopnine za obiskovalce. Strošek reševalnega vozila so sponzorsko pokrile Dravske elektrarne Maribor, organizatorji bodo sicer veseli prostovoljnih prispevkov.

Varnost bo na prvem mestu

V Dravo lahko skočijo osebe, starejše od 15 let, zgornje starostne omejitve ni. V teh dneh je imela sicer Drava okoli 3 – 4 stopinje Celzija. “Ob skoku v vodo, začnemo nekoliko hitreje dihati, kar je povsem normalno, saj se tudi ritem srca pospeši, kar je varovalni mehanizem telesa. Po nekaj sekundah se to umiri.” Ludvik še poudarja, da si zaradi nizke gladine vode ne želijo skakanja v vodo, tako sicer rečejo, ker to predstavlja simbolični skok v novo leto. “Zaradi varnosti bo vsak udeleženec šel v vodo posamezno, nakar bo ob obali zaplaval kakšnih deset metrov. Še pred tem bo podpisal izjavo, da bo upošteval navodila organizatorja. Ves čas ga bo na gasilskem čolnu spremljal reševalec iz divje vode.” Naš sogovornik izpostavlja še okoljevarstveni vidik. Tako bodo gledalcem razložili pomen Drave za ljudi in okolje in na ta način pozitivno zakorakali v novo leto.

Borut Ludvik še svetuje, naj bodo plavalke in plavalci zdravi, naj imajo oblečene kopalke in primerno obutev za v vodo ter suha oblačila. Vsak udeleženec plavanja bo prejel vrečko presenečenja, prve tri najštevilčnejše skupine pa družinske pice. Poskrbljeno bo za varnost, živo glasbo, pijačo in hrano (novoletni vaflji). “Ker si želimo čim manj odpadne embalaže, prosimo gledalce, da s seboj prinesejo svoj kozarec ali skodelico. V tem primeru bodo deležni popusta pri pijači.”