Slovenska Bistrica

“Vsaka končana hiša je od zunaj videti isto, dejansko pa ni enaka”

Damjan Veršič, 02.09.23 ob 03:45

Z direktorjem in solastnikom podjetja Stela Haus Vladimirjem Šunjko smo govorili o montažni gradnji hiš.

“Vsaka končana hiša je od zunaj videti isto, dejansko pa ni enaka”

Podjetje Stela Haus, ki projektira in gradi po meri izdelane visoko kakovostne montažne hiše, je v zadnjih letih postalo pomemben igralec na trgu. Zgodbo o uspehu so začeli pisati leta 2015, ko je ustanovitelj podjetja Vladimir Šunjka, ki je skupaj s Karlheinzem Guggenmosom solastnik firme, povsem naključno obiskal prostor v Gradcu, kjer so bile razstavljene montažne hiše različnih proizvajalcev. “Tam se mi je porodila ideja, da se začnem ukvarjati s tem poslom. Začeli smo z majhnimi koraki in se razvili v resno podjetje.” Danes Stela Haus, ki je svojo dejavnost sprva začelo v Lenartu, od maja letos pa deluje v moderni in prostorni hali v Slovenski Bistrici, zaposluje 25 ljudi, njihovo tržišče pa je po vsej Evropi.

Za kupce izdelajo tudi idejno zasnovo in hišo sprojektirajo

Ker je bila proizvodna hala v lenarški industrijski coni premajhna, so se preselili na novo lokacijo, kjer so preuredili obstoječo halo s površino tri tisoč kvadratnih metrov, v kateri so najmodernejši CNC in drugi stroji, ki jih upravljajo izkušeni in strokovno usposobljeni delavci. Še 4.500 kvadratnih metrov je zunanjih površin. “To, da smo se odločili za novo lokacijo, je bila dobra odločitev. Proizvodnja in montaža hiš namreč zahtevata veliko prostora, poleg tega pa še dobro organizacijo in načrtovanje,” nam pove Vladimir Šunjka in doda, da so znani po tem, da se ukvarjajo tako s svetovanjem, projektiranjem kot tudi s proizvodnjo in montažo hiš. “Našim kupcem izdelamo idejno zasnovo, opravimo projektiranje in projekt pripeljemo do gradbenega dovoljenja. Strankam svetujemo, da sami ne odhajajo do projektantov, saj številni med njimi nimajo izkušenj z montažno gradnjo. Posledično se lahko povišajo stroški.” Po pridobitvi gradbenega dovoljenja izdelajo načrt za delavnico, posamezne lesene elemente hiše izrežejo s CNC stroji, jih sestavijo in odpeljejo do stranke, kjer jih postavijo. Proizvodnja hiše traja od tri do pet dni, odvisno od velikosti, pred tem pa je potrebno izdelati izračun statike, naročiti stavbno pohištvo (okna, vrata, …), kar običajno traja nekaj mesecev. “V 43 centimetrov debelo izolirano steno dolžine največ 13 metrov v naši proizvodni hali vstavimo stavbno pohištvo, fasado, električne inštalacije, … Hišo opremimo z žaluzijami, v ceni so vključeni komarniki, toplotna črpalka, talno gretje, centralna rekuperacija, …” Po 90 dneh od začetka proizvodnje lahko kupec pričakuje montažo, v 150 dneh pa je hiša zaključena do faze “na ključ”, kupec pa lahko izbere tudi druge možnosti.

Montažna gradnja ima v primerjavi s klasično številne prednosti

In kakšne so prednosti montažnih hiš v primerjavi s klasično gradnjo? “Hitra gradnja, naravni in energetsko učinkoviti materiali, objekti so odporni na potrese in požare. Povpraševanje po tovrstnih hišah se je v Petrinji in v Zagrebu, ker so se dobro izkazale v potresu, povečalo. Veliko ljudi nas vpraša, ali so te hiše odporne na neurja in veter. Odgovorimo jim, da ima vsaka hiša, če streha ni dobro narejena, s tem težave. Sicer pa montažne hiše brez težav kljubujejo močnemu vetru, saj so vsi statični izračuni prilagojeni mikrolokaciji, na kateri se nahaja objekt,” pojasnjuje Šunjka. Nadaljuje, da so se tudi v nedavnih poplavah montažne hiše izkazale kot učinkovite: “Pri poplavljeni hiši je potrebno čimprej odstraniti spodnje farmacell plošče, zamenjati izolacijo in po nekaj dneh sušenja lesa ponovno zapreti steno.”

Res je, kot še pravi Vladimir Šunjka, da je montažna gradnja zaradi drugačnih materialov nekoliko dražja od klasične, res pa je tudi, da je bila v času višjih cen energentov v Evropi dražja zidana gradnja. “V končni fazi ni velikih razlik.” Zaradi rasti obrestnih mer se je v zadnjem času trg umiril, kar se kaže v tem, da se je nekoliko zmanjšalo povpraševanje po montažnih hišah iz Avstrije in Nemčije, v Sloveniji se še to ne pozna toliko. “Naša predvidevanja so, da se bo stanje izboljšalo v spomladanskih mesecih.”

Debelina izolirane stene znaša 43 centimetrov

V Stela Hausu se za razliko od nekaterih drugih ponudnikov držijo pravila glede debeline izolirane stene, ki znaša 43 centimetrov, s čimer dosegajo standard pasivne in skoraj nič-energijske gradnje. “Pri vsakem objektu preverimo zrakotesnost, s čimer kontroliramo kvaliteto proizvodov in montaže. Rezultati, ki jih dosegamo, nas uvrščajo v pasivno gradnjo.” Pri projektiranju upoštevajo kupčeve želje in se vsake gradnje hiše lotijo na način, kot bi gradili zase. Delajo kvalitetno in s kvalitetnimi materiali. “Za primer naj povem, da veliko proizvajalcev, zlasti na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, vgrajuje stekleno volno, mi recimo uporabljamo kameno. Prav tako koristimo industrijski les. Vsaka hiša je od zunaj, ko je končana, videti isto, dejansko pa ni enaka. Pri nekvalitetni gradnji pa se potem hitro pojavijo težave.”

Slovenci in prebivalci spodnjega dela Avstrije se po pripovedovanju našega sogovornika odločajo za hiše v velikosti od 120 do 150 kvadratnih metrov uporabnih površin, v Švici, Luksemburgu in Nemčiji se veliko odločajo za tako imenovane duplekse (hiše dvojčke), ki imajo uporabno površino med 300 in 500 kvadrati. Njihove stranke so predvsem mladi pari in družine z otroki, vse več pa je tudi starejših ljudi, ki so v svojem življenju zgradili velike hiše, povezane z visokimi stroški. “Odločajo se za prodajo velikih hiš in gradnjo manjših, s katerimi so povezani minimalni stroški vzdrževanja in ogrevanja.

Po vsej Evropi so postavili že več kot 300 objektov

Podjetje Stela Haus je do tega trenutka v Evropi postavilo več kot 300 montažnih hiš. Veliko od njih v Nemčiji, kjer so tudi začeli, šele kasneje so postali prepoznavni in uveljavljeni na slovenskem trgu, kjer je med ponudniki montažnih hiš velika konkurenca.  “Res nam ni bilo lahko na slovenskem trgu, ampak na koncu smo tukaj našli svoje mesto.” Večjih investicijskih vlaganj v prihodnje ne načrtujejo, osredotočili se bodo na kvalitetno proizvodnjo in v septembru zaposlili še nekaj kvalitetnega kadra.

Septembra vabijo na hišni sejem

Med 22. in 24. septembrom v svojih proizvodnih prostorih v Slovenski Bistrici pripravljajo hišni sejem, na katerem bodo predstavili tudi svoje dobavitelje: James Hardie fermacell, Isocell gmbh, Sto fasadni sistemi, Obenauf d.o.o., Terran strešna kritina, Vaillant toplotne črpalke, Satler okna, Mavi kopalniška oprema, Knauf inuslation, Kerowood parketi, MFH Systems, Simbau gradbeništvo, Lokve lesena okna in Hidramont strojne instalacije.

“Obisk podjetja bo brezplačen. Obiskovalci bodo lahko videli našo proizvodnjo in se pogovorili z vsemi dobavitelji in proizvajalci materialov, s katerimi sodelujemo. Prav tako z našimi strokovnjaki. Zanimanje za sejem je veliko, pričakujemo veliko število obiskovalcev,” zaključi sogovornik. Kot doda, bodo hišni sejem pripravili tudi v spomladanskem terminu.