Po poročanju 24ur bi se naj prejšnji teden na šoli v Slovenski Bistrici razvedelo, da so dijaki vdrli v šolski sistem Lopolis, si opravičevali izostanke od pouka, popravljali ocene in celo pisali zaključne ocene. Ravnateljica šole je potrdila, da sum obstaja, tudi policija pa je potrdila, da so o tem prejeli prijavo.

Popravljanje ocen, opravičevanje izostankov, pridobivanje kontrolnih nalog …

Na uredništvo 24ur bi se naj obrnila mama dijaka, ki obiskuje Srednjo šolo Slovenska Bistrica. Tam bi se naj prejšnji teden izvedelo, da so dijaki 4. letnika vdrli v šolski sistem Lopolis. Dijaki naj bi tam posegali v svoje šolske uspehe in izostanke, saj so v Lopolisu shranjeni številni zaupni podatki, ki so vezani na šolarje, njihove starše in zaposlene. To bi naj počeli že več mesecev.

Vse to bi naj brez posledic počeli več mesecev. 

Mama dijaka, ki želi ostani anonimna, je mediju 24ur povedala, da so si dijaki opravičevali izostanke od pouka, brez da bi kdorkoli to opazil. Nato so si celo popravljali ocene v e-redovalnici in zaključne ocene. Nadaljnjo bi naj celo na šolske računalnike namestili aplikacije, ki so jih uporabljali, da so pridobili kontrolne naloge in druge zadeve. Ob tem bi naj dijaki priznali, da v šolski sistem ni težko vdreti in spreminjati podatkov.

Policija je prejela prijavo

Ravnateljica šole Iva Pučnik Ozimič je potrdila, da sum o vdoru v sistem obstaja in da so v skladu z zakonodajo o dogodku obvestili pristojne institucije. Prav tako bi naj izvajali postopek vzgojnega ukrepanja, ampak več informacij naj ne bi smeli posredovati zaradi varstva osebnih podatkov.

Na Policijski upravi Maribor so potrdili, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na področje računalniške kriminalitete. Več informacij še ne razkrivajo.