Za 1,3 kilometra dolgo dvopasovno cesto s kolesarsko stezo in stezo za pešce na obeh straneh, priključne ceste, križišča ter odvodnjavanje padavinskih in odpadnih voda, je poskrbelo na razpisu izbrano podjetje GMW iz Turjancev, ki je dela opravilo za okoli 4,5 milijona evrov. V sklopu naložbe so poskrbeli še za vodovodno, plinsko, telekomunikacijsko in kabelsko omrežje ter elektroenergetsko infrastrukturo.

Obvoznica bo povečala kakovost življenja v mestu

Današnjega odprtja se je udeležil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je ob tem poudaril, da je investicija pomembna tako za občane kot za nadaljnji razvoj gospodarstva na območju Impola, ki je k projektu prispeval 700.000 evrov. Tovrstnih investicij si sam želi še več, ob tem pa je spomnil še na skorajšnje odprtje obvoznice v bližnjem Kidričevem ter velik cestno-železniški projekt v Pragerskem.

Da so končno dočakali novo obvoznico, je bil vesel tudi bistriški župan Ivan Žagar, saj bo to precej povečalo kakovost življenja v mestu tako na okoljskem področju, manj bo hrupa, povečala se bo tudi prometna varnost. V celoti težav sicer še niso rešili, saj je predvidena še tretja etapa gradnje, s katero bi sedanji zaključek obvoznice nadaljevali vse do priključka na avtocesto.

“Upam, da se bomo čim prej z nekim sporazumom dogovorili, kako uresničiti še zadnjo etapo in da bi ta stekla hitreje kot ta, ki jo odpiramo danes,” je dejal Žagar, ne on, ne minister Vrtovec pa za zdaj še nimata odgovora o morebitni časovnici nadaljevanja gradnje.

Zadovoljstvo nad končanjem projekta je izrazil tudi glavni izvršni direktor Impola Andrej Kolmanič, še posebej z vidika novega daljnovoda, ki jim bo omogočal nemoteno in stabilno oskrbo z električno energijo v skladu z njihovimi ambicioznimi cilji po nadaljnji rasti skupine.

Infrastrukturni minister je sicer danes večji del dneva preživel na severovzhodu Slovenije, kjer se je opoldne udeležil odprtja okoli 200.000 evrov vredne naložbe v križišče na priključku avtoceste v Sveti Trojici.

STA