V lanskem letu je v občini Pesnica aktivneje zaživelo Prijateljsko društvo starodobnih vozil. Društvo ima sicer dolgoletno tradicijo, njegovi začetki segajo v leto 2012, vendar je prej delovalo v nekoliko bolj zaprtem krogu. Po smrti prejšnjega društvenega predsednika Toneta Kapuna je junija lani vodenje društva prevzela mlajša generacija. Predsedniško mesto je prevzel Alojz Lukman st., podpredsedniško Aleksander Gaube, pomlajen je spremenjen je tudi upravni odbor društva. Gre za prostovoljno, neprofitno, samostojno, nepolitično društvo, ki se financira iz članarine, trenutno pa združuje okoli 50 aktivnih članov, ki prihajajo iz pesniške, šentiljske in kungoške občine, nekateri tudi iz Maribora.

Ker je društvo pristopilo k Zvezi slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil, je dolžno organizirati dva večja dogodka, ki sta uvrščena v koledar prireditev zveze. To soboto, 3. junija, bodo tako v Pesnici pripravili srečanje in vožnjo s starodobnimi vozili, 2. septembra pa srečanje in vožnjo s starodobnimi kolesi.

Zbiranje lastnikov starodobnih vozil bo v pesniškem športnem parku, sledi krožna vožnja

Sobotno vseslovensko srečanje lastnikov oldtimerjev se bo začelo z zbiranjem v športnem parku Pesnica med 8. in 10. uro. Pričakujejo več kot 50 starodobnih avtomobilov, zraven bodo še motorji in kolesa z motorjem. Sledi krožna vožnja. Prva postojanka bo pri osnovni šoli v Zgornji Kungoti, kjer se bodo vozniki in njihovi sopotniki lahko okrepčali, v tamkajšnjem turističnem društvu v sodelovanju z Občino Kungota zanje pripravljajo še kakšno presenečenje. Preko Kresnice se bodo nato odpeljali do osnovne šole v Šentilju, kjer bo Občina Šentilj sodelujočim predstavila novo športno dvorano, na voljo bo pogostitev in prav tako kakšno presenečenje. Ob 16. uri se bodo vrnili nazaj na zbirno mesto v Pesnico. “Povsod bodo prisotni župani občin, ki jih želimo povezati. Upam, da nam bo služilo vreme,” nam je povedal Aleksander Gaube.