Potem ko se v medijih pojavljajo neuradne informacije, da sta zaradi suma zlorabe položaja pri nakupu občinskega stanovanja ovadeni županja občine Ruše Urška Repolusk in njena sestra, se zdaj na družbenem omrežju opozicijskih list in strank v Rušah (2x2, Gibanje Svoboda) pojavljajo pozivi k županjinemu odstopu. 

Županja Urška Repolusk je na svojem Facebook profilu napisala, da te pozive jemlje kot njihovo vlogo, in nadaljuje: "O zaupanju v moje delo sem se pogovorila z večino svetnikov koalicijskih list in ker me podpirajo in ker imam tudi podporo mojih volivcev, ne nameravam odstopiti."

O morebitni kazenski ovadbi je še vedno obveščena preko medijev, sama v rokah še nima nobenega papirja, seznanjena je le s predkazenskim postopkom. Dodaja, da po ustavi velja, da kdor ni obdolžen kaznivega dejanja, velja za nedolžnega, dokler njegova krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodbo. "V primeru obtožb, da sem kriva zlorabe položaja, čeprav mi krivda ni bila dokazana, so mi kršene temeljne človekove pravice in svoboščine."

Županja trdi, da je prodaja stanovanja potekala zakonito

Sporno občinsko stanovanje je leta 2020 na javni dražbi kupila županjina sestra, ki živi v Nemčiji, kasneje pa je to prešlo v solastništvo županje. Repolusk je na novinarski konferenci februarja letos zatrdila, da je prodaja občinskega stanovanja potekala zakonito in da sama "ni naredila nič narobe". Poudarila je, da se na javni dražbi lahko pod enakimi pogoji poteguje vsak, sama pa se je izločila iz postopka, še poroča STA.

Kot je dejala, je bilo to stanovanje vključeno v načrt prodaje že leta 2011, bilo je prazno in neobnovljeno, ni bilo neprofitno in občina je bila le delni lastnik stavbe, v katerem se nahaja. Neuspešni sta bili že dve javni dražbi zanj, decembra 2020 pa je bila sklicana še tretja dražba, in sicer le za 15 odstotkov nižjo izklicno ceno, namesto dovoljenih 30 odstotkov, je povedala.