Zavod Rast Ruše, javni zavod za dolgotrajno oskrbo, pripravlja v prihodnjih dneh v okviru letošnjih Tednov ljubiteljske kulture, ki se bodo zaključili 16. junija, nekaj zanimivih dogokov in prireditev. Danes, v četrtek, 13. junija, bo v prostorih zavoda na Mariborski 31 v Rušah zdravstvena posvetovalnica Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Od 10.45 dalje bodo lahko občana dobili informacije o pacientovih pravicah, o družinskih zdravnikih, pediatrih, zdravi prehrani, o svojem zdravstvnem stanju (meritve krvnega tlaka, sladkorja v krvi, ...) in podobno. 

V petek, 14. junija, ob 18. uri se v prostorih Zavoda Rast obeta potopisno predavanje Madagaskar, o katerem bo govoril Danilo Španbauer. 

Poletna muzejska noč 

Še posebej zanimivo pa bo v soboto, 15. junija, ko bodo na svoj račun prišli ljubitelji umetnosti in kulture. V okviru Poletne muzejske noči pripravljajo organizirano vodstvo z ogledi muzejev oziroma galerij. V domu kulture v Rušah si bodo ogledali aktualno razstavo društva Rulik, skupinsko razstavo Figure in akti (v galeriji) ter letno razstavo Glazerjev rod.

V muzejski zbirki Glazerjev rod »Janko Glazer v zasebnem življenju« predstavljajo Janka Glazerja zasebno, torej ne toliko kot literata in ravnatelja univerzitetne knjižnice, temveč njegovo družino in osebno življenje. Zbirka je nastala v sodelovanju z njegovim vnukom Damjanom Zazulom, avtorica razstave je dr. Irena Mavrič Žižek. 

[[image_1_article_67058]]

Z ogledi razstav v ruškem domu kulture bodo začeli ob 17.30, nakar se bodo z lastnim prevozom odpeljali do Umetnostne galerije Maribor, kjer se bodo ob 18.45 pridružili vodstvu Mete Gabršek Prosenc po razstavi Spekter 70 let zbirke UGM in o razstavi tudi odprli debato ob pijači. V kolikor bo volja, se bodo ob 21. uri še pridružili vodstvu po razstavi v UGM EKO 9. Kot so še sporočili z Zavoda Rast, so za ogled razstav obvezne predhodne prijave na [email protected] ali na telefon 02 66 88 44 in 030 479 854.

Otvoritev razstave Mladi raziskovalci evropske dediščine

Omenimo še torek, 18. junija, ko bo ob 10. uri otvoritev razstave Mladi raziskovalci evropske dediščine. Otvoritev bodo združili s kulturnim programom, v katerem se bo predstavila skupina pogovornih uric v nemškem jeziku. "Projekt smo imenovali Akademija Rast, v okviru katerega se bodo posamezne skupine (nemščina, angleščina, joga, pilates, ...) predstavljale vse leto skozi posamezne kulturne programe," je pojasnila direktorica Zavoda Rast Ruše Irena Kukovec Stajan.