V preteklem tednu so čez hudournik na Fali namestili začasni montažni most Mabey, ki bo zagotavljal prevoznost ceste v času gradbenih del. Kot so zapisali na Direkciji RS za infrastrukturo, je zelo zahtevna namestitev potekala pod dokaj neprijaznimi vremenskimi pogoji na ozkem prostoru, ki je z ene strani omejen s strmim hribom, z druge strani pa s strmo brežino in železniško progo. Prav zaradi težko dostopne lokacije so namestitev opravili v več fazah in celo z dvema velikima avtodvigaloma. Ob dvigu ene strani mostu je bilo treba most potisniti do skrajne točke, nato vpeti drugo avto dvigalo, ki je dvignilo most še iz druge strani. Sledil je premik mostu za slaba dva metra, nakar je bilo treba drugo dvigalo znova prestaviti, saj zaradi teže mostu, ki sicer tehta 40 ton (samo nosilna konstrukcija, brez vozne površine), ni bilo možno spustiti na vnaprej pripravljeni betonski nosilni ležišči. Po premiku dvigala je potekala zadnja faza spustitve in rotiranja mostu. Po namestitvi je sledila namestitev vozne površine ter demontaža in odvoz uteži v skupni teži 100 ton, ki so zagotavljale ustrezno nosilnost oziroma stabilnost avto dvigala.

[[image_1_article_62762]]

Za vozila nad 3,5 tone bo še vedno v veljavi popolna zapora

Nato je izvajalec uredil še dostop do mostu ter pripravil vse potrebno za sprostitev prometa osebnih vozil in šolskega minibusa, ki od prejšnjega torka zjutraj še poteka po obstoječi trasi.

[[image_2_article_62762]]

Po komisijskem pregledu ustreznosti začasne obvozne trase, ki je predvidena danes, v torek, 30. januarja, bo promet preusmerjen na začasni most, voden pa bo izmenično enosmerno. Za vsa vozila nad 3,5 tone bo še vedno veljala popolna zapora do zaključka del, obvoz pa poteka po regionalni cesti R3-701, odsek 1279 Ruta–Pesek in glavni cesti G1-1, odsek 0245 Ruta–Maribor (Koroški most) ter regionalni cesti R2-435, odsek 1439 Ruše–Selnica. Vsem uporabnikom se zahvaljujejo za razumevanje in strpnost.

Direkcija za infrastrukturo je pristopila k izvedbi rekonstrukcije opornih in podpornih konstrukcij ter mostu čez hudournik pri Fali na regionalni cesti  Ruše–Puščava v drugi polovici lanskega novembra.

Namestitev montažnega mostu pri Falski pečini so morali sicer zaradi obilnega sneženja prestaviti.