Županja občine Ruše Urška Repolusk je včeraj popoldne na Trgu vstaje tradicionalno sprejela novorojenčke, rojene v lanskem letu, in njihove starše. Na tokratni sprejem, ki so ga pripravili ob tednu otroka, je bilo povabljenih 41 malčkov. Zbrani so najprej uživali v predstavi čarodeja Magic Avgustina, nakar sta sledila županjin nagovor in obdaritev novorojenčkov. “Upam, da si bo ta generacija otrok nekoč znotraj naše čudovite občine ustvarila svoje družine. Želim pa jim srečno otroštvo in vse dobro,” je povedala županja. Kot je v navadi, je vsak nov prebivalec Ruš prejel roza oziroma modro majico z napisom »Dobrodošla ruška deklina/Dobrodošel ruški pubec«. Del darila je bila tudi knjiga z naslovom Tisoč imenitnih ter sadika lipe, ki velja za simbol varnosti in trajnostne naravnanosti. Lipo družine, ki imajo to možnost, posadijo na svojem vrtu, ostali pa v nasadu lip novorojencev na Šarhovi poti v centru Ruš ali ob kolesarski poti v Bistrici ob Dravi.

Osnovnošolci so imeli na seji otroškega občinskega sveta znova zanimive predloge

Že v sredo so se v okviru tedna otroka, ki poteka pod sloganom »Zakaji in zatoji radovednosti«, v konferenčni dvorani ruškega gasilskega doma na 5. seji otroškega občinskega sveta Občine Ruše zbrali učenci Osnovne šole Janka Glazerja Ruše. Tokrat je sodelovalo 24 osnovnošolk in osnovnošolcev, predstavnikov oddelčnih skupnosti šole, ki so imenovali tudi otroškega župana in podžupanjo. Župan je postal Jaka Kološa iz 8. b razreda, podžupanja  Alisa Mihelak iz 8.a razreda. Kot govornica je na seji sodelovala Anka Fingušt iz Dnevnega centra za otroke in mladostnike Maribor (Pika). Otrokom je predstavila dnevni center, ki deluje po načelih Pike nogavičke. Vsakodnevno ga obišče od 20 do 30 otrok, nekaj tudi iz občine Ruše. Program, ki ponuja tako individualno kot skupinsko obravnavo, otrokom in mladostnikom nudi učno pomoč, pridobivanje tehnik učenja za lažje učenje, psihosocialno podporo (individualno in skupinsko delo), prostor za kvalitetno preživljanje prostega časa.

Županja Občine Ruše Urška Repolusk je otrokom predstavila realizacijo pobud iz 4. seje občinskega sveta ter jih seznanila z novimi informacijami. V šolskem letu 2023/2024 je v Osnovni šoli Janka Glazerja prvič vsem učenkam in učencem 1. triade na voljo brezplačen zajtrk, že drugo leto zapored pa občina subvencionira nakup šolskih potrebščin. Hkrati je županja izpostavila cilj, da bodo v prihodnje v vsa strnjena naselja v občini Ruše nameščena otroška igrala.

Otroške svetnice in svetniki pa so tudi tokrat županji predlagali zanimive ideje, z uresničitvijo katerih bi lahko bilo njihovo otroštvo v občini še boljše. Med drugim so predlagali, da bi imeli v šoli za malico zelenjavni hamburger, večkrat enolončnico, po kosilu pa za sladico ameriški krof in jabolčni zavitek. Otroci so si zaželeli več lutkovnih predstav, vzpostavitev sistema za souporabo klasičnih koles po vzoru večjih mest. Svetnice in svetniki pa si v Rušah želijo tudi kakšen pasji park, pa v toplih delih leta letni kino, ki bi bil lahko, po njihovem mnenju, na parkirišču Športnega parka Ruše. Nič pa ne bi imeli proti, če bi nekje na območju Pohorja zrasel pustolovski/adrenalinski park. Za samooskrbo bi poskrbeli tako, da bi v bližini šole zasadili jablane in hruške, da šolska kuhinja ne bi kupovala sadja.

Danes bodo Ruše v znamenju medgeneracijskega druženja in OktobeRuše Festa

Pestro dogajanje pa se v Rušah obeta tudi danes (v petek). Zavod Rast Ruše organizira ob 14.30 v športni dvorani veliko medgeneracijsko druženje, sledi OktobeRuše Fest v organizaciji Športnega parka Ruše in Občine Ruše. Od 16. ure naprej bosta v športnem parku potekala razstava in tehtanje buč velikank, dijaki in študentje pa se bodo lahko na KURS-ovi stojnici včlanili v Klub študentov Ruš, Selnice in Lovrenca.

Otroci bodo uživali na napihljivih igralih, si privoščili kokice ali sladkorno peno. Ob 18. uri bodo na oder stopili Polkaholiki, ki bodo poskrbeli za nepozabno zabavo. Za zabavo po zabavi pa bodo skrbeli Kanoni. Obiskovalce čaka pestra izbira jedi in pijač.