Občina Ruše je v prvi polovici oktobra objavila natečaj za izbor vinske kraljice oziroma vinskega kralja Ruš, ki bosta, kot so zapisali, predstavljala občino in vinsko tradicijo v Rušah. K sodelovanju so bili vabljeni fantje in dekleta  med 18. in 25. letom starosti, samskega stanu, s stalnim prebivališčem v Občini Ruše z znanjem o vinih in o slovenskem vinogradništvu. Ker zaradi strogih razpisnih pogojev ni bilo prijav za vinsko kraljico, so na koncu izbrali kralja. To funkcijo je prevzel 22-letni študent Luka Škof, nekdanji predsednik Kluba študentov Ruš, Selnice in Lovrenca.

Ker so bili primorani petkovo martinovanje, ki je bilo predvideno na osrednjem trgu pred občino, zaradi neugodnega vremena odpovedati, so prvega ruškega vinskega kralja ustoličili v občinski turistični pisarni.

Luka Škof želi, kot nam je povedal, ruške vinarje med seboj povezati, hkrati pa tudi navdušiti mlade, da bi od svojih staršev prevzeli skrb za vinsko trto. Prav tako bo promoviral občino v turističnem smislu in negoval vinsko tradicijo v kraju. “Prizadeval si bom za promocijo lokalnih vin in vinarjev, poleg tega bi bilo potrebno znova obuditi našo vinsko pot, kjer je v preteklih letih potekalo tudi martinovanje. O tem sem se na ustoličenju že pogovarjal z županjo.” Doma sicer vinograda nima, se pa je izobraževal na področju vinogradništva in vinarstva, tako da svoj enoletni mandat razume kot dobro prakso svojega znanja.