Županja občine Ruše Urška Repolusk je sprejela gasilce prostovoljnih gasilskih društev PGD Ruše, PGD Bistrica ob Dravi in PGD Smolnik, ki so pomagali gasiti požar na Krasu. S priznanjem, ki ga je prejel vsak posameznik, in manjšo pogostitvijo se jim je zahvalila za stalno pripravljenost ter nesebično pomoč Krasu in vsej Sloveniji.

Občina bo v prihodnjih proračunih za gasilce zagotovila dodatna sredstva

“Naši gasilci vseh treh prostovoljnih gasilskih društev so se udeležili in intervenirali v požaru na Krasu, za kar sem jim izredno hvaležna. Znova smo pokazali, da so to naši pravi vitezi prostovoljstva, pravi bojevniki, ki gredo, ne glede na situacijo, v ogenj. S tem tvegajo tudi svoja življenja,” je povedal ruška županja in dodala, da bo vsa sredstva, ki so bila v intervenciji porabljena, Občina Ruše vsem trem prostovoljnim gasilskim društvom tudi povrnila. “Tudi v prihodnje se zavedamo, da naši vitezi, ki zato, da pomagajo v domačem kraju in izven meja naše občine, potrebujejo dodatna sredstva, ki jih bomo zagotovili v proračunih naslednjih let.”

Situacija na terenu je bila za gasilce zelo zahtevna

Boštjan Tertinek, podpoveljnik PGD Smolnik, je povedal, da je za njimi ena težjih intervencij na Krasu: “Oteženo delo, teren, pomanjkanje vode, vročina, dehidracija gasilcev, … Cel dan smo bili v smogu, sonca skorajda nismo videli, saj smo bili prekriti z dimom in ognjem. Nekaj časa nas je ogenj tudi obkrožal, nismo se imeli kam umakniti.” Igor Strnad, predsednik PGD Ruše, je dodal, da je bil požar na Krasu za gasilce velika preizkušnja: “Specifika tega požara v naravi, ki ga imamo v domačem okolju zelo malo, je zahtevna. Gasilci smo bili izpostavljeni vročini, vlagi in ognju, ki se je širil z nenormalno hitrostjo.” Denis Zafran, namestnik poveljnika PGD Bistrica ob Dravi, pa je dejal, da je bila situacija na Krasu za njih ki niso navajeni tovrstnih gozdnih požarov, podrasti, obračanja vetra, kar otežena. “Tako naši starejši kot mlajši gasilci so bili prvič v takšni situaciji. “Veter, ki se je ves čas obračal, pomanjkanje vode, eksplozivna sredstva po gozdu smo uspeli ukrotiti in se varno vrnili domov k svojim družinam in prijateljem.”