V Rušah bodo to nedeljo, 9. januarja, zaznamovali krajevni praznik v okviru katerega bodo počastili spomin padca Pohorskega bataljona, hkrati pa bodo slavnostno otvorili mednarodno strelsko tekmovanja ISSF Grand Prix 10m. Organizator omenjenega tekmovanja, Strelsko društvo I. pohorski bataljon Ruše, je sporočil, da zaradi covid razmer v času od 12. do 16. januarja, ko bo potekalo tekmovanje, v športni dvorani ali hotelu uradne otvoritve s tekmovalci ne morejo izvesti, bodo pa to storili v nedeljo v okviru ruškega krajevnega praznika, sicer brez tekmovalcev.

Pohorski bataljon, ki je sprva štel 90 borcev, je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah. Bataljon je v treh mesecih na Pohorju, v Mislinjski in Šaleški dolini izvedel 105 napadov, 6 večjih akcij (sabotaž na železnici) in požgal 9 objektov. V začetku januarja 1943 je nemškemu okupatorju uspelo izslediti partizanski tabor. 8. januarja so Nemci z več kot 2.000 možmi obkolili 70 partizanov Pohorskega bataljona na Osankarici na Pohorju. V boju, ki je trajal dve uri in pol, je padlo 69 bork in borcev bataljona, eden pa je bil ranjen in ujet. Na nemški strani je bilo 19 mrtvih in 31 ranjenih pripadnikov varnostnih sil. V juliju 1959 so na tem območju postavili spominsko znamenje z imeni vseh padlih borcev.

Na prireditvi, ki se bo ob 17.00 uri začela v športni dvorani Ruše, bodo  gostili Orkester Slovenske vojske in nastop Častne garde Slovenske vojske. Garda Slovenske vojske je izurjena vojaška enota, ki opravlja naloge najvišjega vojaškega protokola, kot so slovesni postroji, straže in sprejemi.  Obisk dogodka je mogoč ob izpolnjevanju PCT pogoja.

Ljubo Germič: Tekmovanje, ki smo ga organizirali 27 let, je dvignjeno na višji nivo ter se iz klubskega preusmerilo na nivo državnih reprezentanc

Kot nam je povedal Ljubo Germič, predsednik Strelskega društva I. pohorski bataljon Ruše in od lanskega leta tudi predsednik Strelske zveze Slovenije, je leta 2020 v Rušah potekalo 27. mednarodno strelsko tekmovanje s puško in pištolo v moški in ženski konkurenci. “Nato smo kandidirali na razpisu Mednarodne strelske zveze (ISSF), ki je postavila nov model tekmovanja zaradi uvedbe svetovne rang lestvice, na katero so uvrščajo strelci na osnovi njihovih doseženih točk na tekmovanjih po vzoru tenisa. ISSF je opredelil nivo tekmovanj na način, da so najviše olimpijske igre, sledijo svetovna prvenstva, svetovni pokali in kontinentalna prvenstva oziroma ISSF Grad Prix, za kar je kandidiralo naše društvo. Tekmovanje, ki smo ga organizirali 27 let, je dvignjeno na višji nivo ter se iz klubskega preusmerilo na nivo državnih reprezentanc. Tekmovalce lahko prijavljajo le nacionalne zveze in ne več klubi. Naš klub je na razpisu dobil tovrstna tekmovanja za leta 2021 do 2024, torej za celotni olimpijski cikel. V lanskem letu tekmovanja zaradi covid razmer nismo organizirali, letošnje pa bo pomenilo nadaljevanje tradicije 27. mednarodnih tekmovanj in prvo na nivoju ISSF.”

Med 12. in 16. januarjem bo tekmovanje v Rušah potekalo na dveh prizoriščih

Strelsko društvo I. pohorski bataljon Ruše je z organizacijo tovrstnih tekmovanj začelo pred 27 leti na Osankarici, na meddruštvenem nivoju, nato pa so leta 1993 prišli na mednarodni nivo. “Z to nadgradnjo bomo letos prvič organizirali ISSF Grand Prix, prav tako v disciplinah zračna puška in pištola. Kvalifikacijska tekmovanja bodo potekala v ruški športni dvorani, finale pa v prizidku osnovne šole, v telovadnici. Imamo 168 prijavljenih strelcev, ki prihajajo iz 20 držav. Tekmovali bodo tako v individualni konkurenci kot tudi mešanih parih in kot ekipe. Imamo pet tekmovalnih dni, finalna tekmovanja bodo potekala v petek, soboto in nedeljo. Tako bomo v Rušah prvič izvedli tekmovanje na nivoju ISSF Grand Prix, tekmovanje pa bo prvič potekalo po novih pravilih, določenih decembra 2021.”

Tako bomo v Rušah prvič izvedli tekmovanje na nivoju ISSF Grand Prix, tekmovanje pa bo prvič potekalo po novih pravilih, določenih decembra 2021.

V finalni dvorani bodo, kot je še dodal Germič, postavili tribune za gledalce. V skladu z ukrepi bo lahko tekmovanje spremljalo 75 gledalcev.