Občina Ruše praznuje v mesecu juniju 26. občinski praznik. V času od 3. do 25. junija se bo zvrstilo več kot 50 kulturnih, družabnih in športnih dogodkov. Tako se je v preteklih dneh v Rušah mudil Deželak Junak, ki je tudi letos po Sloveniji kolesaril v dobrodelne namene. Zavod Rast Ruše je v svojih prostorih pripravil literarni večer z Marjanom Rajšpom, Likovno društvo Rulik pa je v domu kulture odprlo razstavo Figure in akti. Pretekli konec tedna je v prostorih Zavoda Rast potekalo potopisno predavanje Madagaskar z Danilom Španbauerjem, KUD Godba Ruše pa je na trgu pred občino pripravila Spomladanski koncert s prijatelji. V soboto je Ruše obiskala tudi slovenska bakla, ki so po Rušah ponesli tamkajšnji športniki. Na njeni poti, ki se je tisti dan začela v Lovrencu na Pohorju, nadaljevala v Rušah in zaključila v Sveti Trojci, so bili  prisotni tudi trije olimpijci: Janez Zupanc, Gašper Fistravec in Natalija Prednik Burič.

Športno društvo Glažuta je pripravili pohod okoli Glažute, v Bistrici ob Dravi je potekal dan odprtih vrat namiznega tenisa, športno društvo NLP je organiziralo kolesarski vzpon na Areh, Šahovsko društvo Ruše pa hitropotezni šahovski turnir za prvaka občine. 

V okviru Poletne muzejske noči je Zavod Rast Ruše v soboto pripravil vodenje in ogled razstav v ruškem domu kulture in Umetnostni galeriji Maribor, pretekli torek pa v svojih prostorih odprl razstavo natečaja Mladi raziskovalci evropske dediščine z nastopom skupine Pogovornih uric v nemškem jeziku. 

Zvečer tradicionalna prireditev Športnik leta 2023

Športno društvo Ruše je poskrbelo za dan odprtih vrat Shotokan karate-do kluba in v telovadnici organiziralo SKIF karate turnir, v gimnastični dvorani pa je potekalo tekmovanje v akrobatiki. V torek je bil dan odprtih vrat Gimnastične šole Ruše, strelsko društvo I. Pohorski bataljon Ruše pa je pripravilo tekmovanje v streljanju s serijsko zračno puško. V organizaciji Košarkarskega kluba Ruše je v sredo potekala prijateljska košarkarska tekma mlajših kategorij, danes (v četrtek, 20. junija) pa bo v domu krajanov v Bezeni prvenstvo Bezene v kegljanju s kroglo na vrvici. Zvečer ob 19. uri se bo v domu kulture v Rušah začela tradicionalna prireditev Športnik leta 2023, ki jo organizira Športna zveza Ruše. 

Zavod Rast pa danes, v četrtek, organizira Glazerjev bralni klub, ki bo potekal od 9. do 14. ure, v petek, soboto in v ponedeljek pa si boste lahko v domu krajanov v Bezeni med 9. in 14. uro ogledali razstavo ročnih del Bezenčani se predstavijo

Slavnostna seja na Trgu vstaje, ki je nominiran za Evropsko nagrado za urbani javni prostor 

Osrednji dogodek ruškega občinskega praznika bo slavnostna seja, ki bo v petek, 21. junija, ob 19. uri  na trgu pred Občino Ruše (če bo seveda dopuščalo vreme). Zbrane bo nagovorila ruška županja Urška Repolusk, ki bo v nadaljevanju podelila nagrade fotografskega natečaja, županjine petice, županjina priznanja, spominske plakete Občine Ruše in naziv častnega občana. 

Trg vstaje v Rušah je bil nominiran za Evropsko nagrado za urbani javni prostor v okviru Centra za sodobno kulturo iz Barcelone, ki vsako drugo leto podeljuje najboljše intervencije ustvarjanja in transformacije v javnih prostorih evropskih mest. Finalisti izbora bodo znani v juliju, zmagovalec pa bo razglašen na septembrskem dogodku v Barceloni.

Trg vstaje pa je prepoznan tudi kot zgleden primer ureditve osrednjega zgodovinskega trškega prostora in sodeluje v razpisu za nacionalno priznanje Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, za nagrado Zlati svinčnik.

V soboto Poletni dan športa 

V soboto, 22. junija, ob 11. uri bo v domu krajanov v Bezeni srečanje upokojencev, vključenih v program Starejši za starejše, Športni park Ruše pa od 10. ure dalje organizira zDRAVAnturo - spust po reki Dravi, izhodiščna točka bo pred čolnarno pod športnim parkom. Od 14. ure dalje bo tam tradicionalni Poletni dan športa. Prihodnji ponedeljek, 24. junija, bo v Bezeni srečanje skupin Šola zdravja, 29. junija pa Zveza borcev za vrednote NOB Ruše prireja pohod na Apnico v spomin na padle Lobničane. 

V prihodnjih dneh se bodo v Rušah od športnih dogodkov zvrstili še: turnir moških in ženskih ekip v kegljanju s kroglo na vrvici, streljanje in metanje bombe na Pečkah, odprti dan tenisa in predstavitev teniške igre, občinsko tekmovanje v šahu za mlajše kategorije, turnir petork v kegljanju, odprti turnir v tenisu - dvojice in planinski pohod na Areh.