V športni dvorani v Rušah je včeraj potekala slavnostna prireditev ob krajevnem prazniku Ruš. Na dogodku, ki se je začel ob 17.00 uri, so počastili spomin padca Pohorskega bataljona, hkrati pa uradno otvorili mednarodno strelsko tekmovanja ISSF Grand Prix 10m. Spomin na padec Pohorskega bataljona so počastili z vencem, ki so ga prinesli na Trg vstaje pred centralni spomenik. Ob tej priložnosti je Jože Gašparič z Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije podelil borčevska republiška priznanja. Strelsko društvo I. Pohorski bataljon je dobilo srebrno plaketo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Draga Fabjan pa je prejela zlato plaketo.

Prireditve, na kateri sta se predstavila Orkester Slovenske vojske in Častna garde Slovenske vojske, se je udeležil tudi obrambni minister mag. Matej Tonin. Ta je Strelskemu društvu I. pohorski bataljon Ruše, organizatorju strelskega tekmovanja, čestital za organizacijo dogodka v oteženih razmerah. “To je pogumno dejanje, ampak z voljo, trudom je mogoče premostiti tudi težke razmere. Prepričan sem, da bo tekmovanje po organizacijski plati velika uspešnica in bo tako še dodatno prispevalo k promociji in ugledu Slovenije. Seveda si želim, da bodo slovenski tekmovalci čim bolj uspešni in tako še dodatno popularizirali ta šport. Za Slovensko vojsko je to eden izmed pomembnejših športov, ki je zelo vezan na samo dejavnost vojske, zato smo z veseljem pristopili in tako organizacijsko kot tudi logistično podprli izvedbo tega tekmovanja.”

Urška Repolusk: Občina pri dogodku aktivno sodeluje

FOTO: MP Produkcija

Županja občine Ruše Urška Repolusk je povedala, da so zelo veseli, da je omenjeno mednarodno strelsko tekmovanje ravno v občini Ruše. “Gre za mednarodni dogodek, na katerem bomo gostili športnike iz kar 20 držav. Občina pri dogodku aktivno sodeluje; tako pri sofinanciranju, vključeni pa smo tudi v organizacijski odbor. Sama sem podpredsednica častnega odbora. Operativno pomagamo z našimi vozili, našimi uslužbenci. Vsekakor je to dogodek, ki zahteva sodelovanje na vseh nivojih in vključenost lokalne skupnosti.”

Med 12. in 16. januarjem bo tekmovanje v Rušah potekalo na dveh prizoriščih

FOTO: MP Produkcija

Strelsko društvo I. pohorski bataljon Ruše je z organizacijo tovrstnih tekmovanj začelo pred 27 leti na Osankarici, na meddruštvenem nivoju, nato pa so leta 1993 prišli na mednarodni nivo. “Z nadgradnjo bomo letos prvič organizirali ISSF Grand Prix, prav tako v disciplinah zračna puška in pištola. Kvalifikacijska tekmovanja bodo potekala v ruški športni dvorani, finale pa v prizidku osnovne šole, v telovadnici. Imamo 168 prijavljenih strelcev, ki prihajajo iz 20 držav. Tekmovali bodo tako v individualni konkurenci kot tudi mešanih parih in kot ekipe. Imamo pet tekmovalnih dni, finalna tekmovanja bodo potekala v petek, soboto in nedeljo. Tako bomo v Rušah prvič izvedli tekmovanje na nivoju ISSF Grand Prix, tekmovanje pa bo prvič potekalo po novih pravilih, določenih decembra 2021,” nam je povedal Ljubo Germič, predsednik Strelskega društva I. pohorski bataljon Ruše in od lanskega leta tudi predsednik Strelske zveze Slovenije.

FOTO: MP Produkcija

FOTO: MP Produkcija

FOTO: MP Produkcija

FOTO: MP Produkcija

Germič je dodal, da je organizacija takšnega tekmovanja velika odgovornost: “Razmere zaradi covida niso enostavne. Hkrati pa to dokazuje, da smo v Strelskem društvu I. pohorski bataljon Ruše sposobni tudi v teh pogojih organizirati vrhunski dogodek na področju strelstva.”