Ruše

FOTO: Ruški osnovnošolci so se odlično odrezali na mednarodnih otroških igrah v Južni Koreji

Damjan Veršič, 22.07.23 ob 03:40

V v Daegu je iz Ruš odpotovalo 14 perspektivnih športnikov.

FOTO: Ruški osnovnošolci so se odlično odrezali na mednarodnih otroških igrah v Južni Koreji

Mednarodnih otroških iger v Južni Koreji, natančneje v Daegu, so se udeležili tudi ruški osnovnošolci. V začetku julija je tja odpotovalo 14 najboljših športnikov iz ruške osnovne šole, ki so tekmovali v košarki tri na tri, v odbojki ter v plavanju na 50 in 200 metrov (štirje košarkaši, osem odbojkaric in dva plavalca). V kampusu je bilo skupaj 67 ekip iz celotnega sveta.

Prvi dan, ki je minil v znamenju dežja, je bil za udeležence prost, naslednjega so izkoristili za izlet v center dvomilijonskega Daeguja in pohajkovanje po univerzi Keimyung. Tretji dan mednarodnih otroških iger v Daeguju je minil v znamenju prvih treningov in spoznavanja prizorišč. Medtem ko so fantje zaradi logističnih težav trening opravili kar v študentskem kampusu, so dekleta pridno izkoristila svoj čas v telovadnici, plavalca pa v olimpijskem bazenu. Po  dvigu zastav je šlo naslednje dneve zares. Ob koncu iger so bili ruški osnovnošolci del zaključne prireditve, ki je potekala v ogromnem amfiteatru univerze Keimyung in se je končala z zabavo in druženjem otrok iz vseh 67 mest.

Dekleta so osvojila bronasto medaljo, plavalca izboljšala osebna rekorda

Dekleta so si priigrala bronasto medaljo v odbojki, potem ko so v tekmi za tretje mesto z 2:1 premagale grško Sparto. Košarkarji so z 11:10 premagali Avstralce iz Sydneyja, v drugi tekmi pa so morali priznati premoč Izraelcem iz Hod-Hasharona in so tekmovanje tako zaključili v skupinskem delu. Plavalca sta prav tako opravila izjemno delo in med močno konkurenco oba podrla svoja osebna rekorda. Laura Horvat je svoj rekord na 200 metrov kravl izboljšala za osem sekund, Luka Cerar pa na 50 metrov kravl za dve sekundi.

“Lahko pohvalim odlično organizacijo iger, čudovito deželo, prijazne gostitelje. Igre za potekale na izjemno visoki ravni, med drugim tudi na stadionu, kjer je potekalo svetovno prvenstvo v atletiki leta 2011,” nam je povedal vodja delegacije Ladislav Pepelnik, sicer ravnatelj Osnovne šole Janka Glazerja Ruše.

Letošnji organizatorji so svečano predali zastavo iger mestu, ki bo dogodek gostilo prihodnje leto – to bo mehiški Leon. Leta 2025 bo igre ICG gostilo izraelsko mesto Eilat. Pepelnik še dodaja, da bodo otroke, če bo med njimi dovolj športnega potenciala, skušali odpeljati tudi v Mehiko in Izrael.