Ruše

FOTO: Ruška županja danes občane sprejemala na prenovljenem trgu

Damjan Veršič, 16.06.23 ob 14:03

V županjino pisarno na prostem so prišli tudi osnovnošolci in dijaki, ki so iz rok županje prejeli zahvale za opravljeno prostovoljsko delo.

FOTO: Ruška županja danes občane sprejemala na prenovljenem trgu

Županja občine Ruše Urška Repolusk si prizadeva, da je občanom vedno na voljo. Danes je svojo pisarno preselila na prosto, na lepo prenovljen Trg vstaje, kamor so lahko občani med 10. in 12. uro prišli na kavo, sok ali kaj sladkega ter poklepetali z županjo. Večinoma so izpostavljali stvari v občini, o katerih so želeli izvedeti kaj več, veliko vprašanj se je navezovalo na prenovljeni trg. Po županjinih besedah je večina občanov novo podobo trga, ki ga bodo svečano odprli 23. junija v okviru slavnostne seje občinskega sveta ob 25. občinskem prazniku, pohvalilo. Županja je med drugim pozdravila tudi uporabnike ruške enote Varstveno delovnega centa Polž Maribor. 

Osnovnošolci in dijaki so za prostovoljsko delo prejeli zahvale

Na trg so prišli tudi dijaki Gimnazije in srednje šole za kemijo in farmacijo Ruše in učenci iz Osnovne šole Janka Glazerja Ruše, ki so iz rok županje prejeli zahvale za opravljeno prostovoljsko delo. Urška Repolusk se jim je zahvalila za njihovo prostovoljstvo in krepitev solidarnostni v občini. Dejala jim je, da se jim zahvaljuje, da zaznavajo potrebe občanov in so jim vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. “S tem večajo kakovost življenja v naši lokalni skupnosti.”

Osnovnošolci so sodelovali v humanitarni akciji Drobtinica, ki jo je oktobra lani, ko smo zaznamovali svetovni dan hrane in mednarodni dan boja proti revščini, organizirala Krajevna organizacija Rdečega križa Ruše. Lokalne trgovine (Jager supermarket Bistrica ob Dravi, Mercator market Ruše, Hipermarket Spar Ruše, diskont Špar Supereta) in pekarni (Center Ruše in Okus Bezena) so donirale kruh, ki so ga članice RK Ruše in učenci prostovoljci ponujali mimoidočim na dveh stojnicah v Rušah za prostovoljne prispevke ter spodbujali pri občanih čut za vrednote solidarnosti in humanosti. Ves izkupiček, zbrali so 900 evrov, je namenjen za socialni del šolskega sklada OŠ Janka Glazerja Ruše, je zapisala mentorica šolske skupnosti Renata Štritof. Poleg tega so devetošolci v okviru tedna prostovoljstva maja letos sodelovali pri izvedbi razdeljevanja brezplačnega časopisa Skozinskoz filantrop – z najboljšimi prostovoljskimi zgodbami. Srečali smo jih lahko pred trgovino Mercator ter trgovino Spar v Rušah. Zahvale so prejeli še za učno pomoč.

Omenjeni časopis so kot prostovoljci razdeljevali tudi dijaki Gimnazije in srednje šole za kemijo in farmacijo Ruše, in sicer pri dijaškem domu ter športnem parku v Rušah. Poleg tega so zahvale prejeli še za celoletno požrtvovalno medgeneracijsko sodelovanje.

Današnja podelitev zahval je bila v luči naziva Prostovoljstvu prijazna občina, ki ga je konec maja Občina Ruše prejela prvič. Kot so zapisali v obrazložitvi, je naziv prejela za sofinanciranje prostovoljskih programov in prostovoljskih organizacij, za sodelovanje na nacionalnih dogodkih, za zahvale prostovoljcem, za aktivno udejstvovanje v prostovoljstvu in zgled zaposlenih v občinski upravi, za ustanovitev novega medgeneracijskega in dnevnega centra za starejše, za skrb za starejše ter aktivno promocijo prostovoljstva.

Na vprašanje, ali bo tovrstna pisarna  na prostem postala stalnica, ruška županja odgovarja: “Želim si, da to v mesecu juniju postane tradicija. Bilo je lepo, sproščeno druženje.”