Ruše

FOTO: Ruška upravna enota odprla vrata na novi lokaciji

Damjan Veršič, 20.10.23 ob 12:54

Selitev v nove prostore so opravili včeraj, danes pa so že sprejeli prve stranke.

FOTO: Ruška upravna enota odprla vrata na novi lokaciji

Upravna enota Ruše, ki je doslej delovala na Kolodvorski ulici 9, je danes začela s poslovanjem v novih poslovnih prostorih na Mariborski cesti 31 v Rušah. Pokriva območje treh občin; ob ruški še Selnico ob Dravi in Lovrenc na Pohorju, v slednjih delujeta tudi krajevna urada.

Za selitev so si prizadevali že od leta 2018. Zgradba, v kateri je bil do zdaj sedež upravne enote, je bila dotrajana, omrežje je bilo v slabem stanju. Občina Ruše in Ministrstvo za javno upravo sta se dlje časa dogovarjala o tem, ali je smiselno obnoviti prostore na Kolodvorski ulici ali poiskati novo lokacijo. Ker je bil takrat objekt na Mariborski cesti prazen, njegovi prostori so bili sicer prvotno namenjeni za knjižnico, se na ministrstvu niso odločili za sanacijo prostorov na Kolodvorski, temveč za nakup zgradbe na Mariborski cesti, ki se nahaja med hotelom Veter in trgovino Spar, kjer je tudi glavni vhod za stranke.

Novi prostori so prijaznejši do uporabnikov

Objektu, ki je v lasti Ministrstva za javno upravo, je bilo najprej potrebno spremeniti namembnost, iz  knjižnice v prostore javne uprave, sledila so dela, s katerimi so stavbo prilagodili novim vsebinam. Novi prostori, prilagojeni invalidom, so svetlejši s posodobljenim omrežjem, pomembna pridobitev je tudi večnamenska dvorana, ki jo bodo uporabljali za poroke. Za uporabnike so na voljo parkirna mesta, zagotovljena je večja zasebnost pri obravnavi strank. “Stranko lahko zdaj celostno obravnavamo in se posvetimo samo njej,” nam je povedala načelnica Uprave enote Ruše mag. Barbara Šarh. Ker sta v neposredni bližini center za socialno delo in ruška enota urada za delo, bo občanom prihranjena marsikatera pot.

Uradne ure se s selitvijo na novo lokacijo ne spreminjajo, prav tako ne poslovanje krajevnih uradov v Selnici ob Dravi in Lovrencu na Pohorju. Tam se trudijo, da uporabnikom enkrat mesečno omogočajo urejanje ne le matičnih zadev (osebnih dokumentov, spremembe prebivališč), temveč tudi registracijo vozil in podaljšanje vozniškega dovoljenja. Datum uradne otvoritve novih prostorov za zdaj še ni znan.