S prazničnim decembrom, ki se bo danes v Mariboru začel s tradicionalnim prižigom lučk je na mestu tudi vprašanje, kam se lahko v zimskih dneh odpravimo na drsanje na prostem. V središče Maribora tokrat zaradi nezanimanja na objavljenem razpisu žal ne, bo pa nekaj drsališč mogoče najti v neposredni bližini mestnega središča ter v okoliških krajih.

Drsališče v Mariboru bo, a ne tam, kjer bi ga pričakovali

Čeprav letos drsališča v središču mesta ne bo, pa ne moremo trditi, da ga v Mariboru sploh ne bo. V sklopu projekta Pravljična Kamnica ga namreč napovedujejo prav v Kamnici, kjer pa bo nanj potrebno počakati še nekaj dni.

Drsališče na prostem v Kamnici bo obsegalo 200 kvadratnih metrov ter ga bodo predvidoma odprli najkasneje 15. decembra. Kot pojasnjujejo organizatorji Pravljične Kamnice, bo drsališče v Kamnici postavljeno 60 dni.

Vstop na drsališče bo mogoč s plačilom vstopnine, ki bo znašala 3 evre, dodatne 3 evre pa bo potrebno odšteti, če si boste želeli izposoditi drsalke. Prav tako se bo mogoče med vikendi trikrat na dan odpeljati iz centra Maribora v Kamnico s čarobnim vlakcem Jurčkom, povratna vožnja pa bo vas bo stala 3 evre.

Drsališče bodo v Kamnici otvorili v petek, 15. decembra, ob 17. uri, kasneje pa bosta sledila glasbeni nastop Boštjana Bračiča ter skupine Invite in komedija Rokatakorokatako Jerneja Kuntnerja.

Kaj vse bo prinesla Pravljična Kamnica?

Ob tem bo Pravljično Kamnico ob drsališču dopolnilo več kot 30 dogodkov, ki se bodo odvili predvsem med vikendi. Kot nam pojasni Hauptman, bodo organizirane različne delavnice, čarovniške in lutkovne predstave, v Kamnico pa bodo prišli tudi Ditka, Boštjan Bračič, Tina Gorenjak, Tanja Kocman, Jernej Kunter in Martina Ipša.

Drsališče bi lahko imeli še bližje

Možnost, da bi letos drsali skoraj v samem središču Maribora, se je sicer ponujala, saj je Družba Šport Maribor iz skupine Javni holding Maribor 7. novembra objavila razpis za zbiranje ponudb za najem košarkarskega igrišča Iva Daneua, na katerem bi se postavilo montažno drsališče.

JHMB bi igrišče, na katerem bi lahko stalo drsališče v velikosti 300 kvadratnih metrov, oddal v najem za kar 3 mesece, a na razpis se žal ni odzval nihče.

Maribor bo tako še eno leto ostal brez »mestnega« drsališča, sanje o tem, da bomo še kdaj drsali na podobnem drsališču, kot smo ga lahko v letu 2018 občudovali pred Prvo gimnazijo, pa tako za letos ostajajo neuresničene.

V Rušah tudi letos eno največjih drsališč na tem koncu

Bodo pa drsališča v nekaterih okoliških občinah. Že tradicionalno so ga postavili v Športnem parku Ruše, kjer bo svoja vrata odprl v petek, 1. decembra, ob 18. uri. Z velikostjo 800 kvadratnih metrov bo eno največjih zunanjih drsališč v tem koncu Slovenije, zato pričakujejo obisk iz celotne regije ter širše. Na dan otvoritve bo drsanje brezplačno za vse obiskovalce, kasneje bodo otroci do šest let drsali brezplačno, medtem ko bodo odrasli ob popustu s kartico Šport Ruše odšteli 3 evre, mladina in upokojenci pa 2 evra. Možna bo tudi izposoja drsalk in pripomočkov za drsanje, ob že stalni gostinski ponudbi Športnega parka Ruše, bazena, fitnesa, kegljišča in wellnessa. Drsališče v Rušah, ki ga v celoti financira Občina Ruše, bo odprto vse do 15. januarja.

V Dupleku bodo drsali vse do 31. januarja

Tudi v občini Duplek so se letos, podobno kot zadnja leta, odločili za zunanje drsališče pod šotorom, ki so ga v teh dneh že postavili v neposredni bližini športne dvorane v Spodnjem Dupleku. Drsališče bo prvič odprlo vrata ta petek, 1. decembra, nato pa bo do 31. januarja 2024 odrto vse dni v tednu, ob delavnikih v popoldanskem času, ob koncih tedna in ob praznikih pa tudi popoldne. Mogoča bo tudi izposoja drsalk.

V Račah bo drsanje za vse brezplačno

Prvič letos pa so se za zunanje montažno drsališče odločili v občini Rače – Fram. Postavljeno je na grajskem dvorišču v Račah, obsega približno 300 kvadratnih metrov, odprli pa ga bodo v soboto, 2. decembra, ob 17.uri, nato pa bo obratovalo vse do konca januarja. Drsanje za vse, tako občane občine Rače – Fram kot obiskovalce, bo brezplačno. Brezplačno bo na voljo tudi 110 parov drsalk različnih velikosti. Ledena ploskev bo obiskovalcem na voljo vsak dan; od ponedeljka do četrtka od 15. do 21. ure, ob petkih in sobotah med 14. in 22. uro, ob nedeljah in praznikih pa od 14. do 21. ure. Na božični večer, 24. decembra, bo drsališče zaprlo svoja vrata ob 18. uri, na silvestrski večer pa ob 20. uri.