Leta 1907 je bilo na območju današnje občine Ruše ustanovljeno Prostovoljno gasilsko društvo Smolnik, ki je tako aktivno že polnih 117 let. V društvu je trenutno 138 članov, članic, veteranov, mladine in pionirjev, imajo 29 operativnih članov, med katerimi je tudi šest operativk, in 28 prvih posredovalcev. Gasilski dom obkrožajo travnate površine, ki članom omogočajo izvedbo operativnih vaj in tudi vseh ostalih aktivnosti v okviru gasilsko-športnih disciplin.

25 let staro gasilsko avtocisterno zamenjali s sodobnejšo 

V društvu premorejo gasilsko avtocisterno GVC-2, ki je že dopolnila 25 let, hitro tehnično vozilo - Mercedes sprinter 4x4 (HTV), gasilski kombi za prevoz moštva (GVM-1) in Dacio Dusterja 4x4 (PV1), ki je zelo pomemben za prve posredovalce ob nudenju pomoči ob srčnem zastoju. "Ponosni smo na naše starodobono vozilo UAZ, za katerega ima vso skrb častni poveljnik društva. Vozilo je namenjeno slavnostnim gasilskim prireditvam, tudi izven meja naše gasilske zveze," nam je povedala predsednica društva Anita Mally. 

Del finančnih sredstev zagotavlja občina

V zadnjem obdobju so veliko truda, časa in usklajevanja namenili njihovi zadnji pridobitvi - novemu vozilu, ki so ga v petek, 29. marca, pripeljali v društveno garažo. Gre za vozilo GVC-1, znamke SCANIA P 460, B4X4 HZ, ki bo zamenjalo  dotrajano vozilo GVC-2. "Zaradi kategorizacije društva, števila prebivalcev v občini, velikega dela okoliških kmetij ter tudi skoraj 80-odstotne gozdne poraščenosti smo morali naše staro vozilo zamenjati z večjim novim, ki premore boljšo opremo, številčnejšo posadko in zadostno količino vode. Zato smo se v soglasju z Občino Ruše odločili za nabavo novega gasilskega vozila s tipizirano gasilsko opremo po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije," je pojasnila predsednica. 

[[image_1_article_65037]]

Celotna investicija nabave vozila je znašala 320 tisoč evrov. Del finančnih sredstev bo zagotovila Občina Ruše, nekaj denarja je društvo uspelo pridobiti z donacijami pravnih in fizičnih oseb, za kar so, kot pravijo, izjemno hvaležni. Ker pa je znesek nabave vozila zelo visok, so bili za del finančnih sredstev primorani najeti kredit pri poslovni banki.

Njegova prednost je večja količina vode v rezervoarju in možnost izvedbe hitrega napada. Vozilo se lahko uporablja tudi za oskrbo požarišča z vodo. Namenjeno je večjim gasilskim enotam. 

Novo gasilsko vozilo ima 3000-litrski rezervoar za vodo, premore vso potrebno gasilsko-tehnično opremo ter najmanj eno hitro napadalno napravo. Vgrajeno ima gasilsko centrifugalno črpalko, gnano preko motorja vozila. Uporablja se za gašenje in reševanje pri požarih in za manjše tehnične intervencije.

Uradno bodo vozilo prevzeli in blagoslovili 18. maja 

Svečana uradna prireditev ob prevzemu vozila bo v soboto, 18. maja, ob 16.00 uri pred gasilskim domom, kjer bodo ob krajšem kulturnem programu opravili tudi blagoslov vozila in ga predali v uporabo. "V društvu se zavedamo, da bomo lahko le z dobrimi pogoji za delo, ustrezno tehniko, znanjem in zadovoljno mladino kos izzivom v novem tisočletju. Zato je v prvi vrsti pomembno, da imamo v društvu zanesljive ljudi, ki so pripravljeni prostovoljno delati in pomagati, hkrati pa svoje znanje nadgrajevati in ga obnavljati. Ravno tem članom moramo za opravljanje najrazličnejših intervencij zagotavljati osebno zaščitno opremo ter kakovostno in primerno tehniko v skladu s pogoji in pravili Gasilske zveze Slovenije. Prav tako pa smo dolžni vzdrževati naše gasilske domove, ki so naš drugi dom, saj v njem preživimo veliko časa," pravi sogovornica. 

Naslednji projekt, ki se ga bodo premišljeno lotili, je energetska sanacija gasilskega doma, za kar si v društvu, predvsem z namenom znižanja stroškov, že dolgo prizadevajo. "Pri gasilcih nikoli ne zmanjka dela, idej, sodelovanja, druženja, … vedno pa se ustavi pri finančnem delu. Ampak, kjer je volja, je tudi moč, zato polni upanja zremo v prihodnost."