V občini Rače – Fram so se letos prvič odločili za postavitev velikega zunanjega montažnega drsališča. Zanj so občinski svetniki dajali pobude že v preteklosti, vendar se takratno vodstvo občine za ta korak ni odločilo. Sedanji župan Samo Rajšp pa meni, da je prav, da, glede na to,da precej okoliških občin ponuja v veselem decembru dodatne praznične vsebine, to storijo tudi v Račah.

Za vse bo drsanje do konca januarja brezplačno

Drsališče je postavljeno na grajskem dvorišču in obsega površino približno 300 kvadratnih metrov. Odprli ga bodo to soboto, 2. decembra, ob 17.uri, nato pa bo obratovalo vse do konca januarja, drsanje za vse, tako občane občine Rače – Fram kot obiskovalce, bo brezplačno. Brezplačno bo na voljo tudi 110 parov drsalk različnih velikosti, ob njihovi izposoji bo sicer potrebno plačati akontacijo, ki pa jo bodo uporabnikom ob koncu drsanja v celoti vrnili. Drsališče bodo upravljala lokalna društva, ki bodo skrbela za vzdrževanje ledene ploskve in izposojo drsalk, pa tudi za hrano in pijačo. Čaj pa bo občina vsem ponudila brezplačno. Ledena ploskev bo obiskovalcem na voljo vsak dan; od ponedeljka do četrtka od 15. do 21. ure, ob petkih in sobotah med 14. in 22. uro, ob nedeljah in praznikih pa od 14. do 21. ure. Na božični večer, 24. decembra, bo drsališče zaprlo svoja vrata ob 18. uri, na silvestrski večer pa ob 20. uri. Na občini so sicer razmišljali o silvestrovanju na ledu, vendar se za to, predvsem iz varnostnih razlogov, niso odločili.

V okviru drsališča bo še pestro praznično dogajanje; od otroških predstav, poslikav do glasbenih dogodkov. Na sobotni otvoritvi bo tudi slavnosti prižig lučk v občini, otvoritev Božičkovega nabiralnika, zbrane pa bo zabaval Domen Kumer.

Nadaljnji koraki bodo odvisni od odziva obiskovalcev

“Na osnovi odziva ljudi v letošnjem letu se bomo odločili, ali ga bomo postavili tudi prihodnje leto. Prav tako, ali bomo ostali, tako kot letos, pri najemu drsališča ali bomo šli v odkup. V občinskem proračunu za leto 2024 smo namreč predvideli, da, če se bo letos izkazalo, da je bil odziv obiskovalcev dober in če bodo svetniki to potrdili, sredstva za nakup novega drsališča,” razloži župan. Doda, da letošnji skupni stroški, ki obsegajo pripravo podesta, ledu, šotor, najem drsališča, drsalk, …, znašajo okoli 30 tisoč evrov.