V Račah, v tamkajšnji športni dvorani, v prostorih šole in na zunanjem igrišču, bo danes, v soboto, 13. aprila, od 9. ure dalje potekal 22. državni kviz gasilske mladine, na katerem pričakujejo najboljše mlade gasilce iz vse Slovenije. S kvizom na občinski, regijski in državni ravni, kot so zapisali na spletni strani Gasilske zveze Slovenije, preverjamo in pridobivamo znanja in spretnosti mladih gasilcev, utrjujemo njihove medsebojne odnose ter izmenjujemo izkušnje. 

Sodeluje 116 ekip iz vse Slovenije 

Na kvizu bodo sodelovale tričlanske ekipe pionirjev, mladincev ter gasilcev pripravnikov, ki so se najbolje odrezale na regijskih kvizih. Med 41 ekipami pionirjev bodo tudi predstavniki z našega konca, in sicer ekipa Velke iz Gasilske zveze Slovenske gorice, ekipa Zrkovcev iz Gasilske zveze Maribor, ekipa Lovrenc na Dravskem polju Gasilske zveze Kidričevo in ekipa Podlehnika Gasilske zveze Videm pri Ptuju. 

Med 41 ekipami mladincev bodo tekmovali tudi mladi gasilci iz ekipe Ceršak in ekipe Paloma Sladki Vrh iz Gasilske zveze Slovenske gorice, ekipa Sveta Trojica v Slovenskih goricah iz Gasilske zveze Lenart in ekipa Miklavž pri Ormožu Gasilske zveze Ormož.

V kategoriji gasilci pripravniki se bo pomerilo 34 ekip, med njimi tudi ekipa Zrkovcev in ekipa iz Rač Gasilske zveze Maribor, ekipa Majšperk - Breg iz Gasilske zveze Majšperk, ekipa Hajdoše iz Območne gasilske zveze Ptuj in ekipa Sela iz Gasilske zveze Videm pri Ptuju. 

Čaka jih praktični in teoretični del 

Ekipe se bodo med seboj pomerile v gasilski spretnosti, vezanju vozlov in v teoretičnem delu, kjer se vprašanja nanašajo na požarno preventivo, zgodovino razvoja gasilstva, opremo, prvo pomoč in podobno. Glede na kategorijo se bodo gasilci med seboj pomerili v različnih spretnostnih vajah: pionirji na primer v spajanju cevi na trojak, prenosu ročnika in v prepoznavanju opreme, podobno tudi mladinci, pripravniki pa tudi v navezovanju gasilske opreme. 

Poleg tekmovanja organizatorji za obiskovalce in navijače pripravljajo še številne druge aktivnosti: vožnjo z vlakcem Jurčkom, prikaz reševanja s psi, voden ogled gradu Rače, ... prisotni bodo tudi Slovenska vojska, Gasilska brigada Maribor, Policija, NMP Maribor.