Ptujsko Kurentovanje, ki bi letos moralo potekati že 62. leto zapored, bo tudi letos zaradi še vedno trajajoče epidemije namesto tradicionalnega programa, ki je v najstarejše slovensko mesto vsako leto privabil večtisočglavo množico, ponudilo le virtualno različico. Osrednji program bo potekal od 19. februarja do 1. marca. Zavod za turizem Ptuj virtualni program letošnjega Kurentovanja snuje pod sloganom Zvesti tradiciji, zazrti v prihodnost.

Kot je na nedavni novinarski konferenci na Ptuju povedala direktorica Tanja Srečkovič Bolšec, bodo raznolike vsebine redno objavljali na družbenih kanalih Kurentovanja in Visit Ptuj ter na prenovljeni spletni strani www.kurentovanje.net. “S tem želimo ohraniti pristne vezi z vsemi posamezniki in skupinami, ki vsako leto sooblikujejo tradicionalno prireditev, prav tako pa ohranjati kontinuiteto prireditve, ki je v preteklih letih na Ptuj pritegnila številne obiskovalce iz Slovenije in tujine,” je dodala.

Med izstopajočimi dogodki je omenila tradicionalno predajo oblasti med županjo in princem karnevala, izvedbo slikarskega dogodka Ex-Tempore, ponovno bodo izpeljali izbor za naj pustni krof in pustno okrasitev, digitalno bodo predstavili etnografske like in maske ter nov vinski letnik Mistika, v sodelovanju s Filatelističnim društvom Ptuj pa bodo izdali tudi novo znamko.

Objavljamo lokacije izložb in like, ki se v njih predstavljajo

Tanja Srečkovič Bolšec nam je povedala, da so bili v lanskem letu v izložbah v centru Ptuja na ogled plakati tradicionalnih pustnih likov in mask, letos pa so v izložbe postavili njihove maske in kostume. “Z njimi želimo opozoriti na tradicionalne maske in like, ki pomembno soustvarjajo Kurentovanje, in jih v tem covid času ne moremo tako dobro predstavljati kot bi jih sicer v povorkah.”

V izložbi Bistroja Luk tako predstavljajo cigana iz Dornave, v prodajalni Čopi pokarje, pri turističnem društvu kopjaše, v TIC-u vilo, kureka, piceka, rogatega in pernatega kurenta, Jüreka in Rabolja, v izložbi Ptujske kavarne hudička, v Frizerstvu Jasmin lik Baba nosi deda in v Miklošičevi knjigarni orače.

“Že zdaj smo prepričani, da bo toliko bolj udarno 63. Kurentovanje, ki ga že vsi nestrpno pričakujemo”

Med novostmi so digitalno pustno turistično vodenje po Ptuju, v ptujskem kinu pa bo, v sodelovanju s Televizijo Maribor in Mestnim kinom Ptuj, potekal ogled filma Čas kurentov avtorice Tanje Kranjec. Ob podpori ptujske knjižnice in Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož pripravljajo pustne ustvarjalnice za otroke z izobraževalno noto. “Žal smo tudi letos primorani izvesti virtualno Kurentovanje, saj nam trenutne razmere ne omogočajo izvedbe prireditve v živo. Čeprav bo tudi letošnji dogodek minil brez živega programa, smo že zdaj prepričani, da bo zato toliko bolj udarno 63. Kurentovanje, ki ga že vsi nestrpno pričakujemo,” je povedala ptujska županja Nuška Gajšek.

Kot je povedal prvi mož Kurentovanja in generalni sekretar Zveze evropskih karnevalskih mest Branko Brumen, so v preteklih letih izpeljali izjemne dogodke, ki so z nepozabno jubilejno 60. izvedbo tik pred izbruhom epidemije dosegli enega vrhuncev. “Razveseljevali smo številne obiskovalce našega mesta, širili smo prepoznavnost ter plemeniti glas o naši pustni kulturni dediščini in tradiciji v slovenskem in evropskem prostoru,” je spomnil. Kot je dodal, je prav festivalsko-prireditvena industrija že dve leti ena največjih žrtev pandemije in nanjo vezanih omejitev.

Bodo pa po njegovih besedah prav te razmere tudi priložnost, da še bolj ponotranjijo plemenito poslanstvo in lik kurenta, ki po ljudskem verovanju odganja vse slabo in prinaša srečo ter zadovoljstvo in je tudi eden od simbolov slovenske identitete, vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine in s tem duhovnosti človeštva. Triletno organizacijo komercialnega dela festivala v Karnevalski dvorani je letos prevzel Radio Tednik Ptuj. Direktor Drago Slameršak obžaluje, da je prišlo do preložitve načrtov, a zdravje vseh postavljajo na prvo mesto. Ob tem je dodal, da lahko tisti, ki so že kupili vstopnice za letošnje koncerte in dogodke, te izkoristijo naslednje leto, lahko pa jih tudi vrnejo na Eventimovih prodajnih mestih.