Pod okriljem 60. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra so ocenjevali meso in mesne izdelke, mleko in mlečne izdelke ter sokove, brezalkoholne pijače in embalirane vode.

V prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni so danes predstavniki strokovnih ocenjevalnih komisij, Natalija Dvoršak, projektni vodja, in Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor Pomurskega sejma, predstavili rezultate mednarodnih ocenjevanj kakovosti (43. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, 36. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov in 26. mednarodnega ocenjevanja sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod), ki so potekala pod okriljem jubilejnega, 60. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki bo letos od 20. do 25. avgusta.

Boris Nicolas Erjavec je uvodoma povedal, da je bilo leta 1974 pod okriljem Pomurskega sejma organizirano prvo uradno strokovno ocenjevanje vin, 1980 strokovno ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov, leto za tem ocenjevanje kmetijske mehanizacije. Leta 1982  je bila ob sejmu Inpak ponovno oživljena tradicija ocenjevanja Slovenski oskar za embalažo. Leta 1987 se je začelo strokovno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov in leta 1996 mednarodno strokovno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod.

Med mesnimi izdelki so podelili 31 šampionskih naslovov

Od 18 in 20. maja je na Biotehniški fakulteti, Oddelek za živilstvo v Ljubljani, potekal prvi del 43. mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov, ocenjevanje svežega mesa. 22. in 23. junija je je v Gornji Radgoni sledilo še ocenjevanje mesnih izdelkov. Na ocenjevanju je sodelovalo 44 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije s 458 izdelki. Strokovna komisija je izdelke nagradila z 31 šampionskimi naslovi, z eno veliko zlato medaljo, 97 zlatimi medaljami, 41 zlatimi medaljami za tržno ponudbo, 181 srebrnimi, 41 srebrnimi medaljami za tržno ponudbo, z 42 bronastimi ter z 9 bronastimi medaljami za tržno ponudbo. V skupini suho meso je veliko zlato medaljo prejel izdelek Kraški cvet proizvajalca Kras d.o.o. Izdelki, ki so tri leta zapored dobili zlato medaljo, so bili nagrajeni s šampioni kakovosti:

A standardni izdelki, B novi izdelki, C varovalne mesnine, D meso

Celjske mesnine d.o.o. so prejele priznanje za inovatorstvo (kategorija B) in priznanje za tržno ponudbo mesa (kategorija D). Priznanje za varovalne mesnine (kategorija C) je šlo Perutnini Ptuj d.o.o. Posebno priznanje nosilec kakovosti – jubilejna nagrada ob 60. sejmu Agra je prejela Perutnina Ptuj d.o.o.

“Na ocenjevanju že nekaj let pogrešamo večjo udeležbo podjetij iz drugih držav z izjemo Hrvaške. Delež nagrajenih izdelkov je tudi letos izredno visok (97%) in je še večji kot v preteklih letih. To kaže na visoko kakovostno raven izdelkov in upamo ter pričakujemo, da je podobno visoka kakovost mesnin tudi na trgu. Razmerje izdelkov prijavljenih po kategorijah ostaja že več let stalnica, največ (90%) je standardnih izdelkov, preostalo desetino pa si delita »novi izdelki« (5,5%) in »varovalne mesnine« (4,5%). Pričakovanja stroke so bila in še vedno ostajajo, da bi bil delež teh dveh skupin izdelkov večji, kar bi se odrazilo v hitrejšem razvoju in napredovanju mesno predelovalne stroke. Letos prvič so bili na ocenjevanju izdelki v obliki narezkov. Odlični so bili panirani izdelki iz vseh vrst mesa, medtem ko gotove jedi niso ravno blestele, predvsem zaradi ponavljajoče se omake v različnih jedeh. Ribji izdelki v obliki namazov (bakalarjev) so bili odlični, tudi šampioni,” je povedal predsednik strokovnih ocenjevalnih komisij A, B in C prof.dr. Božidar Žlender.

“Tudi letos so prevladovali mesni pripravki iz skupine oblikovano presno začinjeno meso, kot so vrhunsko pripravljene jedi za peko, čevapčiči, pleskavice, burgerji, mešanice mariniranih koščkov mesa z različno zelenjavo ali marinirane s kombinacijo različnih začimb, marinirani piščanci ter mokro in suho zoreno goveje meso. Kakovost nagrajenih izdelkov iz te skupine so preskuševalci ocenili kot vrhunsko (2 šampiona (2 %)), izjemno (50 zlatih medalj za tržno ponudbo (52 %)) in odlično (32 srebrnih medalj za tržno ponudbo (33 %)). 10 izdelkov (10 %) je bilo nagrajeno z bronasto medaljo za tržno ponudbo, le dva sta ostala brez odličja. Na letošnjem ocenjevanju je bilo precej izdelkov, ki se prodajajo pod trgovskimi znamkami,” pa je dodala prof. dr. Lea Demšar, predsednica komisije za sveže meso, kategorija D.

Mlečne izdelke je komisija nagradila s štirimi šampionskimi naslovi

Od 31. maja do 3. junija je na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni potekalo 36. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Na ocenjevanju je sodelovalo 22 podjetij s 199 izdelki (iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Belgije, Francije in Nemčije). Strokovna komisija je izdelke nagradila s 4 šampionskimi naslovi, 44 velikimi zlatimi, 35 zlatimi, 82 srebrnimi in 25 bronastimi medaljami. Šampione kakovosti so prejeli izdelki, ki so bili tri leta zaporedoma nagrajeni z zlato medaljo in so v svoji skupini po številu točk dosegli najmanj tretji rezultat:

Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila siru ementalec, Pomurske mlekarne d.d., za dolgoletno, konstantno visoko kakovost sira. “Letos je bil največji delež vzorcev iz skupine sladoledov in zamrznjenih desertov. To je skupina izdelkov, ki zahteva več tehnoloških dodatkov za doseganje optimalne tehnološke kakovosti, ki pogojujejo senzorično kakovost. Skupino “drugi mlečni izdelki” vedno obsegajo zanimivi in kvalitetni izdelki, kar nas veseli, saj to dokazuje inovativnost in možnost uporabe mleka in mlečnih izdelkov v drugih živilskih izdelkih,” je povedala predsednica ocenjevalne komisije Stanka Podkrajšek, univ. dipl. inž. živ. teh.

V okviru ocenjevanja sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod so podelili sedem šampionskih naslovov

25. maja in 1. junija so opravili 26. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Na ocenjevanju je sodelovalo 37 podjetij s 143 izdelki, največ, 88 izdelkov, je bilo iz Slovenije, ostali pa iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Tajske. Strokovna komisija je izdelke nagradila s 7 šampionskimi naslovi, 31 velikimi zlatimi, 32 zlatimi, 47 srebrnimi in 15 bronastimi medaljami. Naziv šampioni kakovosti so podelili izdelkom, ki so tri leta zapored prejeli veliko zlato medaljo:

“Letošnje ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod je za preverjanje kakovosti in trendov v ponudbi novih izdelkov izkazalo še večji interes večjega števila proizvajalcev iz večjega števila držav. Preizkusili smo največje število vzorcev v dosedanjih ocenjevanjih. Posebej v trendu so pijače z manjšo vsebnostjo sladkorja in okusi, ki predstavljajo novo ponudbo. Proizvajalci so predstavili nove okuse in kombinacije različnih okusov, ki so se izkazali kot zelo sprejemljivi tako v tehnološki pripravi kot tudi senzoričnih vrednotah. Izkazala se je zelo visoka kakovost vod tako izvirskih, mineralnih kot tudi vod z okusi. Med sokovi se nadaljuje trend ponudbe sokov iz aronije kot tudi čistih sokov iz jabolk. Zanimiva je bila tudi ponudba energijskih in izotoničnih pijač z novimi kombinacijami okusov. V celoti gledano ugotavljamo, da je kljub velikemu številu vzorcev veliko število vzorcev ocenjeno z najvišjimi ocenami, kar je izkazano tudi s priznanji za nove šampione,” je zapisal prof. dr. Janez Hribar, predsednik ocenjevalne komisije.

Rezultate ocenjevanj je v odsotnosti prof.dr. Hribarja predstavila sodelavka Pomurskega sejma Natalija Dvoršak.

V natečaju Slovenski oskar za embalažo sta za najvišjo nagrado nominirana dva izdelka

V petek, 3. junija, je v Gornji Radgoni v organizaciji Pomurskega sejma in pod pokroviteljstvom Gospodarske zbornice Slovenije potekalo strokovno ocenjevanje 39. Slovenski oskar za embalažo 2022. Na natečaju je sodelovalo 6 prijaviteljev z osmimi modeli embalaže. Strokovna žirija je skladno s pravilnikom natečaja sprejela odločitev, da v ožji krog za najvišjo nagrado nominira dva izdelka:

Razglasitev končnih rezultatov natečaja Slovenski oskar za embalažo 2022 bo potekala v ponedeljek, 22. avgusta, na jubilejnem, 60. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni.