Pesnica

FOTO: Za zaključek Jakobovih prireditev postavili klopotec

Damjan Veršič, 25.07.23 ob 03:30

Skoraj ves julij so se v Jakobu vrstili dogodki v okviru krajevnega in farnega praznika, ki jih je tokrat močno krojilo vreme.

FOTO: Za zaključek Jakobovih prireditev postavili klopotec

Minulo nedeljo so v Jakobu v občini Pesnica sklenili prireditve ob letošnjem krajevnem prazniku. Jakobovo 2023 se je začelo že 7. julija, končalo pa s tradicionalno Jakobovo nedeljo, s farnim in krajevnim praznikom. Tokratno praznovanje je močno krojilo vreme, posebej je vplivalo na izvedbo športnih dogodkov, ki so večkrat potekali na razmočenih terenih. KD Mi Jakob prvič ni uspelo izpeljati vsakoletnega tekmovanja v spretnostni vožnji s pony expresi.

Na Jakobovo nedeljo so, kot je običaj, za budnico poskrbeli člani male pihalne godbe občine Pesnica – Neuvirtovi Štajerci, sledila je slovesna sveta maša, posvečena zavetniku župnije, sv. Jakobu, ob 12. uri pa se je v središču vasi začel kulturni program z Neuvirtovimi Štajerci v organizaciji Kulturno umetniškega društva Jakob. Po himni so zbrani prisluhnili Župančičevi in Kuntnerjevi poeziji ter pesmim Slavice Knuplež, za kar sta poskrbela Nina Žavcer in Boris Gosak, pel je domači pevski zbor. Program so povezovali bivši devetošolci, organizatorji pa so v goste povabili prleško etno folk glasbeno skupino Bosi.si iz Svetega Jurija ob Ščavnici.

FOTO: Anita Kirbiš

FOTO: Anita Kirbiš

FOTO: Anita Kirbiš

FOTO: Anita Kirbiš

FOTO: Anita Kirbiš

FOTO: Anita Kirbiš

FOTO: Anita Kirbiš

FOTO: Anita Kirbiš

FOTO: Anita Kirbiš

FOTO: Anita Kirbiš

FOTO: Anita Kirbiš

Odprli so knjigobežnico

Zbrane sta nagovorila predsednik Krajevne skupnosti Jakob Rene Krhin in podžupan občine Pesnica Andrej Ropič. Ob tej priložnosti so svečano odprli knjigobežnico, ki se nahaja v središču vasi, v trikotniku med avtobusno postajo, šolskim parkom in krožiščem. “Knjigobežnica je tako blizu vsem, ki uporabljajo avtobus, otrokom in mladim družinam, ki vozičkajo v šolskem parku, ter voznikom, ki vozijo skozi Jakob,” nam je povedala predsednica KUD Jakob Franja Senčič. Knjigam, ki so že bile v knjigobežnici, so v nedeljo dodali še dve deli dr. Leona Senčiča Krajevne, kulturne in zgodovinske znamenitosti Jakobskega Dola in Zgodovina Župnije sv. Jakoba. V kratkem bodo knjigobežnico odprli še v Jarenini.

FOTO: Anita Kirbiš

Martin Harc je zaprisegel kot jakobski ovtar

Kot je običaj, je zaprisegel jakobski ovtar. Ta položaj je znova zasedel Martin Harc, ki je obljubil, da bo tudi v prihodnje skrbel za jakobške gorice, hkrati pa je tradicionalno nesel vinsko rozgo k obeležju rimskega cesarja Probusa, ki je vladal v 3. stoletju. Obstaja dve podobi tega cesarja; ena je v Italiji, druga v Jakobu. “Omenjeni cesar je rimskim vojakom z zakonom velel, da morajo v Slovenskih goricah posaditi vinsko trto. To razumemo kot začetek vinogradništva na tem koncu,” še dodaja Franja Senčič. Sledila je, v organizaciji Turistično vinogradniškega društva Jakob, postavitev klopotca v jakobskem vaškem vinogradu. Po pripovedovanju je klopotec v začetku 90. let izdelal domači tesar Očkerl. V vinoteki Žmavc so pripravili še degustacijo jakobskih vin, vso popoldne pa so se obiskovalci, teh je bilo več kot 2 tisoč, ob stojnicah družili ob hrani, pijači in glasbi.

FOTO: Anita Kirbiš

V dvorani svoja dela predstavlja Željko Vertelj, slikar tetraplegik, ki slika z usti

Omenimo še druge dogodke v organizaciji KUD Jakob. V petek, 7. julija, je bila  v kulturni dvorani v Jakobskem Dolu lutkovna predstava Kulturnega društva Delavec Lenart. Po predstavi so za otroke pripravili ustvarjalne delavnice, obiskal jih je čarodej Grega. Naslednji dan so v dvorani odprli likovno razstavo Zmorem, na kateri razstavlja Željko Vertelj, slikar tetraplegik, ki slika z usti. “Kulturni program so pripravili in izvedli ljudje, ki jim življenje ni bilo naklonjeno. Naša Laura, ki je slepa, je s pomočjo Braillove pisave nekaj prebrala o avtorju, Urška, ki se je rodila s cerebralno paralizo, je povezovala program. Predstavil se je Jakobčan Simon, ki je kot otrok v prometni nesreči doživel hudo poškodbo glave, sedaj pa piše pesmi in igra na klaviature. Povabili pa smo še odrasle ljudi s posebnimi potrebami,” je o prireditvi, ki jo obiskovalci vedno doživljajo zelo čustveno, povedala Senčičeva. V petek, 15. julija, so pripravili večer ljudskih pesmi in viž Še pojemo, še igramo …, v petek, 21. julija, pa je kulturno umetniško društvo v času veselice Vinoteke Žmavc z ansamblom Stil poskrbelo še ustvarjalne delavnice za otroke.

FOTO: Anita Kirbiš