Vinogradništvo Mulec je na nedavni prireditvi predalo v uporabo 12 novih gorskih električnih koles, s katerimi lahko z enim polnjenjem baterije prevozimo tudi do 150 kilometrov.

V Jakobskem Dolu v občini Pesnica je bilo minulo nedeljo kljub malce slabšemu vremenu spet živo in polno dogajanja. Vinogradništvo Mulec je priredilo slavnostni dogodek ob pričetku uporabe novih električnih koles na SMA (stojna mesta za avtodome) Vinogradništva Mulec. Jakobski Dol je vasica v osrčju Slovenskih goric, ki se ponaša z bogato vinogradniško in vinarsko zgodovino, poleg vina pa je turizem panoga, za katero se v vasi zavedajo, da je zelo pomembna za razvoj kraja in je kot taka tudi zasidrana na turističnem zemljevidu. Kraj je poznan po prireditvah, kot so Dan odprtih vrat vinarjev Jakoba, Harmonija hrane in vina, Državno tekmovanje v kuhanju kisle juhe, Vinogradniške igre, KULeBIKE – kulinarična kolesarjenja itn.

Družina Mulec že vrsto let daje velik prispevek k razvoju turizma v Jakobu in tudi širše

V letu 2019 so se na Vinogradništvu Mulec lotili razširitve svoje ponudbe z izgradnjo stojnih mest za avtodome, imenovano tudi CAMPERSTOP MULEC, ki na vinogradništvu ponuja 12 sodobno opremljenih mest za avtodome, zdaj pa so ponudbo nadgradili še z 12-mi novimi gorskimi električnimi kolesi. Vrednost projekta SMAeBIKE, ki je sofinanciran iz sredstev EKSRP iz naslova Leader, znaša 56.673,00 evrov.

Kljub epidemiji je bilo treba usmeriti napore in moči v razvoj in širitev ponudbe.

Otvoritvena slovesnost se je začela z glasbenim pozdravom pihalnega orkestra KUD Pošta. Zbrane je najprej pozdravil gostitelj Roman Mulec. Poudaril je, da je razvoj turističnih produktov in povezovanje turističnih ponudnikov in ponudnikov domačih izdelkov v kraju in na območju LAS Ovtar edina prava pot na turistične zemljevide domačih in tujih gostov. “Kljub epidemiji je bilo treba usmeriti napore in moči v razvoj in širitev ponudbe.”

Električna kolesa so v zadnjem času doživela velik razvoj, tehnologija je šla naprej. Ta gorska kolesa, ki jih izposojamo od nedelje, so tako kvalitetna, da je z enim polnjenjem baterije mogoče prevoziti tudi do 150 kilometrov.

Pomembnost pridobitve za kraj in občino je v svojem govoru opisala direktorica občinske uprave Občine Pesnica Milica Simonič Steiner, pomembnost takih aktivnosti na podeželju pa direktorica Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor mag. Irena Leonida Kropf. Pomemben del v mozaiku projekta  kot podporna agencija pomeni Razvojna agencija Slovenske gorice, katere direktorica  dr. Milojka Domajnko je prav tako nagovorila zbrane.

Gregor Mulec nam je povedal, da se je v obdobju po sprostitvi protikoronskih ukrepov interes za izposojo električnih koles povečal, zlasti med Slovenci, saj v naših krajih še ni veliko tujcev. “V okviru projekta KULeBIKE že nekaj let ponujamo v izposojo 25 električnih koles. Ko smo pred šestimi, sedmimi leti začeli s tem, je bilo veliko interesa, zlasti med Nizozemci in Belgijci, ki so Jakobski Dol in okolico ob degustaciji vin spoznavali s koles. Električna kolesa so v zadnjem času doživela velik razvoj, tehnologija je šla naprej. Ta gorska kolesa, ki jih izposojamo od nedelje, so tako kvalitetna, da je z enim polnjenjem baterije mogoče prevoziti tudi do 150 kilometrov. Kolesa posojamo vsem, tudi tistim, ki niso naši gostje. V glavnem se odločajo za dnevni najem in na ta način potem spoznavajo lokalno okolico, vinarje, …”

Električna kolesa so obiskovalci tudi preizkusili

Nova električna kolesa so obiskovalci tudi testirali in se sami prepričati, da so zares izvrstno prevozno sredstvo za gričevnata pobočja Slovenskih goric. Prireditev sta z glasbo popestrila mlada pevca Janja in Tadej iz skupine Sounds of simplicity, na prireditvi pa so se predstavili tudi vinarji iz Jakoba in pridelovalci domačih dobrot: Zeliščarka Jožica, ŠtokWenzel, Sadjarstvo Vrecl, Vina in turizem Bračko, ter vina s Krasa Širca Kodrč. Prireditev se je zaključila s sproščenim druženjem in pogostitvijo ter tkanjem novih vezi med obiskovalci.