Salamarska sekcija Turističnega društva Šentilj bo v soboto, 6. aprila, organizirala tradicionalno 5. salamijado, na kateri ocenjujejo in pokušajo salame domačih proizvajalcev. Gre za prireditev, ki ima vsako leto več tekmovalcev in obiskovalcev, tudi letos pa bo potekala v okrepčevalnici Skupek na Poličkem vrhu 29 v Jarenini v občini Pesnica. 

Ocenjevalci bodo svoje delo opravili že v petek 

Licencirana strokovna komisija, članom je licence podelila Zveza salamarjev Slovenije, bo ocenjevanje salam v zaprtem krogu izvedla že v petek, 5. aprila. Po pravilih zveze bo vzorce klasičnih salam ocenjevalo šest sodnikov, divjačinske in ostale pa tudi ostali sodniki, ki bodo na voljo. 

V soboto, ko bodo razglasili najboljše salamarje, vabljeni na neomejeno degustacijo 

V soboto so obiskovalci dobrodošli že ob 10. uri. Okoli enajste bodo v vsaki od kategorij (klasične, divjačinske in ostale salame) razglasili po tri najboljše izdelovalce salam. Obiskovalcem pa bodo ob plačilu prostovoljnega prispevka v višini 5 evrov ponudili neomejeno degustacijo salam, ki bo potekala tako dolgo, dokler ne bo zmanjkalo tekmovalnih vzorcev. Gostitelj pa bo poskrbel za jedi na žaru in za odlično pijačo po ugodnih cenah. "To je lahko tudi odličen enodnevni družinski izlet," nam je povedal Stanislav Žebela, vodja salamarske sekcije. 

Izdelovalce domačih salam vabijo, da v četrtek, 4. aprila, od 16. do 20. ure vzorce svojih salam osebno prinesejo v okrepčevalnico Skupek. Vzorec salame naj bo vakumiran, potrebno je priložiti  tekmovalni kartonček, na katerega vpišete samo osebne in kontaktne podatke (ime in priimek, naslov, pošta, telefon/mobitel in e-mail). Kdor se v tem terminu ne more prijaviti na tekmovanje, naj pokliče na 041 844 850.

Okrepčevalnico Skupek, kjer potekajo vse aktivnosti v zvezi s salamijado, so poimenovali Dom salamarjev treh občin. Pri šentiljskem turističnem društvu je namreč registirana salamarska sekcija občin Šentilj, Pesnica in Kungota s 15 ocenjevalci. 

Lani so ocenili 48 vzorcev 

V lanskem letu je bilo na ocenjevanju 48 vzorcev salam. V kategoriji divjačinske salame je prvo mesto osvojil Silvan Nikl, drugo Leon Oman in tretje Silvo Triler. Med klasičnimi salamami je slavila Cita Žebela, Mihael Marko je bil drugi, na tretjem mestu je končal Mario Ošlovnik. In še kategorija druge salame: prvo mesto Davorin Horvat, drugo Silvan Nikl in tretje Rajmund Sedminek.