Lokalno

FOTO: Iz Maribora do Novega mesta kar peš

Rebeka Krevs, 05.07.23 ob 09:56

Pot, dolgo slabih 140 kilometrov, bodo prehodili v štirih dneh.

FOTO: Iz Maribora do Novega mesta kar peš

V jutranjih urah se je šest pogumnih študentov fakultet Univerze v Mariboru, v sklopu projekta Grem domov v Novo mesto, odpravilo na– kot pravijo tisti, ki se nanjo vračajo že leta – najlepšo, najbolj sproščeno in najbolj nepozabno odpravo iz Maribora.

Na pot iz Maribora do Novega mesta, dolgo slabih 140 kilometrov, so se izpred kavarne Astoria, podali že v jutranjih urah. Kot pravi vodja letošnje mariborske odprave Peter Hrastar jih danes čaka najdaljša etapa, dolga dobrih 42 kilometrov. Pot jih bo, med drugimi, vodila skozi občine Hoče-Slivnica, Slovenske Konjice in Šentjur.

”Čez ‘drn in strn’ po nekaterih najlepših kotičkih vzhodne polovice Slovenije je pravi opis poti iz štajerske prestolnice, saj nas na celi poti čaka okoli 2500 metrov vzpona in 2600 metrov spusta,” pravi Hrastar.

FOTO: Peter Hrastar

Vseskozi jih bo spremljalo vozilo, tudi za tiste, ki bodo na poti mogoče omagali. A kot pravijo organizatorji je to zelo redko, saj so vsi pohodniki zelo zagreti, med hojo pa imajo na vsako uro postanke, na katerih se lahko okrepčajo. Tako se bodo ustavili na idiličnih lokacijah kot so Dvorec Betnava, Krajinski park Rače in park Dvorca Pogled.

Trasa vključuje kombinacijo pločnika, ceste, makadama, brezpotij, ravninskih in hribovitih terenov.

Pot jih vodi skozi vinorodne okoliše, kjer jih neverjetno prijazni domačini nikoli ne spustijo ne podkrepljenih mimo svojih hladnih kleti. ”Povsod sem naletel na iskreno topel odziv že samo preko telefonske linije, zato se snidenja v živo z nekaterimi še toliko bolj veselim,” pove vodja odprave.

Pred prihodom na cilj se bodo združili še z ljubljansko in koprsko odpravo

Projekt Grem domov v Novo mesto je pohod novomeških študentov iz Ljubljane, Maribora in Kopra v dolenjsko prestolnico ob zaključku študijskega leta. V ponedeljek se je na pot že odpravila koprska odprava, v petek pa bo sledila še ljubljanska.

Na letošnje odprave se je skupno prijavilo 70 študentov.

Vse tri odprave se bodo v soboto, 8.7., združile pred Novim mestom nato pa skupaj zakorakale na Glavni trg. Njihov prihod bo, tako kot vsa pretekla leta, pospremila godba in novomeške mažoretke. V večernih urah, ko si bodo pohodniki malo odpočili, pa jih čaka še veliki zaključni koncert z Mi2, Plateau in Balkan Boysi.

”Obisk, pozdrav in podelitev veselja ob zaključku študijskega leta med lokalnimi prebivalci, ki vsako leto čakajo naš mimohod, pa je poleg simbolike pripadnosti, enotnosti in ponosa na naše dosežke in domači kraj tudi glavni smisel pohoda,” še zaključi Hrastar.