Lokalno

Občina bo morala do konca leta vrniti 600 tisoč evrov evropskega denarja

Uredništvo , 07.07.23 ob 03:50

Zaradi neizvedenega projekta partnerji zahtevajo povračilo sredstev, prav tako bo morala občina vrniti evropski denar.

Občina bo morala do konca leta vrniti 600 tisoč evrov evropskega denarja

Mariborska občina se je že leta 2018 lotila inovativnega projekta Urban Soil 4 Food, v sklopu katerega bi spodbujali uporabo mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo zemljin z namenom povečanja lokalne samozadostnosti in zmanjšanja ogljičnega odtisa. Takrat so prejeli evropska sredstva za izvedbo projekta, podjetje Snaga pa je kupilo napravo za predelavo biološko razgradljivih odpadkov.

Pilotno napravo so nameravali postaviti v Selnici ob Dravi, a je del tamkajšnjih prebivalcev temu nasprotoval. Zoper izdajo gradbenega dovoljenja so bile marca 2021 vložene tožbe, upravno sodišče pa do danes še ni podalo svojega odgovora.

Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved pojasnjuje, da je trenutna situacija in vračanje sredstev v celoti posledica vloženih tožb zoper gradbeno dovoljenje Upravne enote Ruše, ki je bilo izdano Snagi za postavitev pilotne naprave. Temu dodaja, da je občina, kot partner, postorila vse. ”Mestna občina Maribor je zagotovila zemljišče v Selnici ob Dravi. Snaga je tudi prejela gradbeno dovoljenje, na katerega je bil sprožen upravni spor, na kar mi žal nimamo vpliva.”

Tako so, zaradi nerealiziranega projekta, s strani programa Urban Innovative Action prejeli zahtevek za povračilo sredstev za nakup naprave, ki je bila v tem procesu nepreizkušena.

Podaljšanj rok za vračilo sredstev

Prošnja za podaljšanje roka za vračilo sredstev s projekta Urban soil 4 Food je bila pred dnevi odobrena – sredstva bo občina morala vrniti do konca leta 2023. Znotraj tega obdobja se bodo izvedli tudi vsi poračuni s preostalimi partnerji projekta. Podžupan pojasnjuje, da bo morala Snaga Mestni občini Maribor najprej povrniti denarni znesek, ki je bil uporabljen za nakup komponent za postavitev pilotne naprave za predelavo bioloških odpadkov.

Iz tako povrnjenih sredstev se bo okoli 600 tisoč evrov vrnilo UIA, preostanek v višini 250 tisoč evrov pa bo nakazan partnerjem projekta. ”Ne moremo govoriti o dolgu, v klasičnem pomenu besede, ampak gre za poračune med partnerji,” ob tem dodajo.

Mestna občina Maribor bo v kratkem sklicala tudi sestanek vseh partnerjev s katerimi se bodo dogovorili o  vseh podrobnostih poračunov.

Ob tem je Medved še povedal, da so se sestali tudi s predstavniki Snage in jih obvestili, da bodo vložili zahtevek za povrnitev denarja. Po njegovih informacijah naj bi Snaga šla v prodajo naprave, s čimer bi si lahko povrnila stroške, zakaj je takratno vodstvo javnega podjetja tako hitelo z nakupom naprave, pa mu ni znano.