Petek je dan za znanost, na osrednjem prizorišču v Europarku bo namreč potekala že tradicionalna Noč raziskovalcev. Raziskovalci, strokovnjaki in mladi znanstveni navdušenci vas bodo popeljali v svet virtualne resničnosti, mikroorganizmov, robotov, forenzike in še marsičesa.

Noč raziskovalcev navduši vsako leto, razočaral pa ne bo niti letošnji program. V nakupovalnem središču Europark se bodo v petek, 27. septembra, od 14. ure dalje z različnimi aktivnostmi predstavile fakultete Univerze v Mariboru.

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko se bo spopadla z izzivi evolucijskega računanja, predstavila sisteme za identifikacijo oseb, vas ponesla v navidezno resničnost, poudarila, zakaj je informacijska varnost tako pomembna tudi v vsakdanjem življenju, pogledali pa boste lahko tudi v prihodnost električnih avtomobilov.

Od »zelenega« do mostov in rezanja lesa

Filozofska fakulteta bo predstavila koncept zelenih delovnih mest, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo bo udeležence izzvala k postavljanju samostoječega mostu, s pomočjo avtomobilčkov se bo spoznaval pomen centrifugalne in centripetalne sile, v delu pa boste lahko opazovali tudi CNC rezalnik.

Roboti, kemikalije ter skrb za okolje

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede bo predstavila poljedelskega robota, Fakulteta za strojništvo trajnostne izdelke iz bio vlaknin, o projektu uporabe okolju prijaznih snovi pa bo spregovorila Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Za bistre glave in kriminalistične ume

Fakulteta za naravoslovje in matematiko bo izzvala miselne sposobnosti, udeleženci se bodo namreč lahko preizkusili v matematičnih igrah in ugankah, ogledali pa si boste lahko razstavo zanimivih poskusov s področja magnetizma.

Fakulteta za varnostne vede vas bo popeljala v kriminalistične in forenzične vode, govorilo pa se bo tudi o varnosti na spletu ter varnosti mobilnih naprav. Tudi pomen zdravja bodo izpostavili mariborski raziskovalci, predstavili se bosta tako Fakulteta za zdravstvene vede kot Medicinska fakulteta. Kulturno dediščino, ki jo nosijo stare igre, bodo predstavili predstavniki Pedagoške fakultete, kako pravo iz antičnih knjig prenesti v digitalni svet, pa bodo pojasnili pravniki Pravne fakultete.

Lego roboti za najmlajše, astronomija za nočne sove

Kulturno dediščino bo predstavljala tudi Fakulteta za turizem, z astronomskim društvom Orion pa boste lahko opazovali vesolje. Predstavili se bodo še Geodetski zavod Celje z monitoringom kmetijskih zemljišč, v okviru projekta Mladi za napredek Maribora bodo predstavljene zmagovalne raziskovalno inovacijske naloge, za otroke bo na voljo lego robotika, spoznali boste lahko, kako v EU postati in biti raziskovalec, o obnovljivih virih pa vas bodo poučili v Centru eksperimentov.

Raziskovalna zabava v Vetrinjskem dvoru

Dogajalo se bo tudi v Vetrinjskem dvoru, ob 16. uri bo podelitev nagrad javnega natečaja Raziskovalec – varuh jezika, med 17. in 19. uro bo program pravniško obarvan, ob 20. uri pa bodo raziskovalci in študenti Univerze v Mariboru s koncertnimi nastopi pokazali tudi svoje glasbene talente.

Še več o dogajanju in podrobnostih lahko preberete na spletni strani Evropske noči raziskovalcev ter Univerze v Mariboru.