Na regionalni cesti med Lenartom in Benediktom, na odseku med Elblovim klancem in avtobusno postajo v naselju Ženjak, je zaradi obnove cestišča še vedno popolna zapora ceste. S prometnih znakov, postavljenih pred in po gradbišču, je razvidno, da popolna zapora velja za vse, razen za delavce gradbišča in lokalne stanovalce. Kljub temu pa smo v zadnjih dneh, potem ko je izvajalec v celoti položil prvo plast asfalta, zdaj je položena že druga, videli številne voznike, ki so popolno zaporo preprosto prevozili. Na drugi strani pa odgovorni vozniki, ki upoštevajo postavljene prometne znake, uporabljajo precej daljše obvozne ceste. Kako je to mogoče in ali policisti na tem odseku opravljajo nadzor, smo vprašali Policijsko upravo Maribor.

“Vozniki so popolno zaporo dolžni upoštevati”

Z mariborske policijske uprave so nam odgovorili, da je s postavljeno prometno signalizacijo stanovalcem v območju zapore dovoljeno, da lahko pridejo do svojih domov oziroma lastnine, za ostale udeležence oziroma uporabnike ceste pa je izvajalec del uredil obvoz prek lokalnih cest. Postavljeno prometno signalizacijo so vozniki oziroma udeleženci v prometu dolžni upoštevati. Globa 160 evrov za neupoštevanje prometne signalizacije je predpisana v 98. členu Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP).

Globa 160 evrov za neupoštevanje prometne signalizacije je predpisana v 98. členu Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP).

Kako pa je z vozili s prednostjo? “Voznikom vozil s prednostjo, kadar so na nujni vožnji in uporabljajo znake, da so na nujni vožnji (modra svetilka in zvok sirene), ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije, vsekakor pa morajo voziti na tak način in s takšno hitrostjo, da vozilo ves čas obvladujejo in da ne ogrožajo drugih udeležencev cestnega prometa ali njihovega premoženja.”

Policisti opravljajo kontrolo

Na Policijski upravi Maribor še dodajajo: “Policisti PP Lenart in PPP Maribor nadzirajo promet ob zapori, tako iz smeri Lenarta kot iz smeri Benedikta ter zoper kršitelje ustrezno ukrepajo. Ob kontroli prometa in izročenih dokumentih pa ugotavljajo namen in upravičenost vožnje na tem odseku.”