Lokalno

Na Vurberku se bodo ta konec tedna vrnili v srednji vek

Damjan Veršič, 21.08.23 ob 03:50

Zadnjo soboto v avgustu se obeta 14. Srednjeveški dan na gradu Vurberk.

Na Vurberku se bodo ta konec tedna vrnili v srednji vek

Ena izmed prireditev, po kateri sta občina Duplek in grad Vurberk prepoznavna, je tradicionalni, letos že 14. Srednjeveški dan.  Prireditev, katere glavni pokrovitelj je Občina Duplek na čelu z županom Mitjo Horvatom, prireja skupina domačinov, ljubiteljev srednjeveških vsebin, in to za svoje zadovoljstvo in za dobrobit širše skupnosti. Idejna vodja dogodka Jelka Rojko nam je povedala, da začetki prireditve segajo v leto 2008, ko je bila gradu vrnjena heraldična plošča rodbine Stubenberg, ki je bila nekdaj nad vzhodnimi grajskimi vrati. Ta plošča je bila po vojni, ko je bil grad porušen, odnešena in je pristala pri kmetu iz Krčevine pri Vurberku. Na prošnjo Jelke Rojko so grb vrnili in kot pravi, se je takrat, ob otvoritveni slovesnosti, izkazalo, da je tovrstni dogodek dobra ideja. “Glavni namen naše prireditve je ohranjanje kulturno-zgodovinske dediščine gradu in širšega prostora.”

Obiskovalci bodo uživali ob srednjeveških igrah

Letošnji Srednjeveški dan na gradu Vurberk bo v soboto, 26. avgusta, od 14. ure dalje. Slavnostno otvoritev bodo opravili s spustom zastav in povorko vseh sodelujočih ob srednjeveški glasbi. V okviru bojevitega viteškega tabora bodo obiskovalci videli lokostrelsko pisto, pomerjanje opreme, preizkušanje orožja in orodja. Še najzanimivejše bodo srednjeveške igre: lokostrelstvo, zbijanje s hloda, metanje podkev, … Obeta se sprejem barona Markovskega in grajskih peric, srednjeveška pojedina v Krčmi pri Bobru, Šaleška gospoda bo prikazala srednjeveške plese, v foto kotičku boste lahko pomerili grajska oblačila.

Ob 15. uri se bo začela zabavna predstava Obuti maček, od 16-ih dalje animacija vedeževalke o čarobnem uroku. Pol ure kasneje bo na ogled otroška domišljijska predstava Čarobna krona z osupljivimi triki in iluzijami dvornega norčka. Od 17. ure dalje bodo lahko otroci sodelovali v animaciji Čarobne krone in Čarobne paličice (delavnica), na voljo bodo: pravljični kotiček z grajsko gospodično, stojnica “zamenjaj igračo ali knjigo”, spektakularni otroški vrtiljak, srednjeveška kovačija, orientalski plesi, kaligrafski zapisi (grajski pisar), srednjeveška tržnica in grajski berač.

Ena od novosti je foto kotiček s pomerjanjem grajskih oblačil

Kot pravi Jelka Rojko, sta letošnji novosti fotografski in pravljični kotiček, prvič bo na prireditvi sodeloval baron Markovski z grajskimi pericami, vračajo pa se tudi nekatere druge vsebine iz obdobja pred covidom.

Prireditev je brez vstopnine, ima humanitarno noto (menjava igrač in knjig), namenjena pa je mlajšim otrokom in njihovim staršem, pa tudi babicam in dedkom. “Ker je vsebina prireditve zelo raznolika, lahko vsak najde nekaj zase,” sporočajo organizatorji.

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26