Lokalno

Na Štajerskem nekateri še vedno brez elektrike, bodo škodo popravljali mesec dni?

Uredništvo , 15.07.23 ob 20:02

Po grozljivem četrtkovem nočnem neurju je ostalo brez elektrike več kot 50. tisoč odjemalcev Elektro Maribor.

Na Štajerskem nekateri še vedno brez elektrike, bodo škodo popravljali mesec dni?

Potem ko je bilo zjutraj zaradi poškodb električnega omrežja, nastalih ob divjanju vetra med četrtkovim nočnim neurjem, na območju, ki ga pokriva Elektro Maribor, brez električne energije še približno 3500 odjemalcev na srednji in nizki napetosti, jih je bilo ob 18.30 še 250 do 350, je na svoji spletni strani objavil mariborski elektrodistributer.

Elektrike danes še ne bodo imeli vsi

Na srednje napetostnem omrežju je po zadnjih dostopnih podatkih brez napajanja z električno energijo še 50 odjemalcev, na nizko napetostnem omrežju pa med 200 in 300 odjemalcev. Največ jih je na območju občin Kungota, Pesnica, Šentilj, nekaj pa tudi na območju občin Lovrenc, Ribnica na Pohorju, Ruše in Selnica ob Dravi, so zvečer objavili v podjetju.

Že dopoldne pa so sporočili, da se zavedajo pomena zanesljive oskrbe z električno energijo za vsa gospodinjstva in gospodarstvo ter nevšečnosti, ki jih prinaša prekinitev napajanja z električno energijo. Zagotovili so, da se njihovi sodelavci ves čas trudijo znižati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo, s preklopitvami in izločevanjem okvarjenih sektorjev.

Tudi sicer napake odpravljajo z vsemi razpoložljivimi ekipami, so podčrtali. “Ob tem je treba poudariti, da je delo na terenu zelo oteženo in tudi nevarno, zato je velikega pomena upoštevati tudi varnostne ukrepe, ki lahko vplivajo tudi na zdravje in varnost zaposlenih,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Oskrba z električno energijo pa tudi danes verjetno še ne bo zagotovljena vsem uporabnikom.

Dokončna sanacija ponekod vsaj mesec dni

V četrtek ponoči je sicer na območju Elektra Maribor skupaj brez napajanja z električno energijo ostalo približno 50.000 odjemalcev na srednji napetosti. To število se je do 11. ure zmanjšalo na 14.000, do 17.30 pa na 4600.

Kot so tedaj sporočili iz elektrodistributerja, je najbolj poškodovano omrežje na območju zgornje dravske doline, predvsem na desnem bregu Drave, na širšem območju Lenarta oz. med Lenartom in Radenci ter Lenartom in Sladkim Vrhom, pa tudi na določenih območjih Prekmurja. Zaradi vetroloma in padca večjih dreves na daljnovode je bilo ponekod porušeno večje število drogov, tudi betonskih.

Dokončna sanacija naj bi ponekod potekala vsaj mesec dni.