Zima je pred vrati, kar pomeni, da bodo na številnih smučiščih kmalu zagnali žičniške naprave. Na Mariborskem Pohorju v izteku snežnega stadiona že obratuje naprava za izdelovanje snega.

FOTO: Visit Pohorje

Na Marpromu pravijo, da so pred prihajajočo zimo prodali okoli 1300 sezonskih vozovnic, kar je več kot v enakem obdobju lani. Cena sezonske vozovnice za odrasle je 500 evrov, za mladino, študente in upokojence 420 evrov, za otroke in invalide pa 280 evrov. »Otvoritev nove zimske sezone na Pohorju planiramo drugi vikend v decembru. Če bodo v njej poleg žičnic in smučišč ob veljavi pogoja PCT lahko obratovali tudi hoteli, apartmaji in gostinski objekti, računamo na boljše rezultate kot v minulih dveh sezonah,« je za Maribor24 dejal Miha Rubin, Marpromov tiskovni predstavnik. Odprtje nove sezone na Mariborskem Pohorju načrtujejo drugi vikend decembra, na točen datum pa bo vplivalo vreme.

Covid-19 trikrat prekinil lansko sezono

Dodal je še, da so minulo sezono v precejšni meri krojili ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, zaradi česar so jo morali trikrat prekiniti. Temu primerno je bilo tudi število obiskovalcev, ki so jih našteli okoli 84.000, kar je glede na predhodno sezono za okoli 40 odstotkov manj. V dobrih zimskih sezonah ima Pohorje okoli 200.000 obiskovalcev.

Kot smo omenili že na začetku, v izteku snežnega stadiona že deluje t.i. tovarna snega. V naslednjih treh letih pa pri Marpromu načrtujejo najem 11 snežnih topov, pri čemer v isti sapi poudarjajo, da je v minuli sezoni za omenjeno število topov potekla najemna pogodba, z novim najemom pa nameravajo ohraniti 100 topov. »Toliko jih namreč  potrebujemo za kakovostno pripravo prog na Mariborskem Pohorju in Arehu. Od vseh topov jih je 36 povezanih v avtomatiziram sistem, ki ga lahko vodimo na daljavo, z ostalimi pa upravljamo ročno na terenu,« je povedal Rubin.

Gorsko kolesarstvo alternativa alpskemu smučanju

Na Marprom smo naslovili tudi vprašanje, kako vidijo prihodnost alpskega smučanja glede na vedno zahtevnejše vremenske razmere, ki so posledica globalnega segrevanja. Konkretnega odgovora na to vprašanje nismo prejeli, dodali so le, da so lansko leto imeli dobre snežne razmere, zato verjamejo, da bodo lahko s sistemom umetnega zasneževanja tudi letos dobro pripravili proge, ki bodo številnim ljubiteljem smučanja omogočili vijuganje po belih strminah.

Kot alternativo smučanju pri Marprom vidijo predvsem gorsko kolesarstvo. »Kolesarski park ta čas še vedno deluje in bo ostal odprt, dokler bo vreme to omogočalo. Letos smo v Bike parku Pohorje od 1. januarja do 15. novembra našteli dobrih 10.600 obiskovalcev, medtem ko jih je bilo v enakem času lani 10.100. Tokratno poletno sezono so zaznamovale tudi tri odmevne tekme v spustu z gorskimi kolesi – evropski pokal, evropsko prvenstvo in svetovni pokal. Vse tri tekme si je v prvi polovici avgusta pod Pohorjem skupaj ogledalo blizu 15.000 gledalcev,« je za konec povedal Rubin.