Mariborčan Tone Partljič je nedvomno vsestranski literarni ustvarjalec. Med drugim je napisal več dram, proznih del in filmskih scenarijev. To, da mu humor ni tuj, je skozi pogovor dokazal tudi nam.

Kako se počutite kot Prešernov nagrajenec?
Kakor vsak. Zjutraj vstanem, se umijem, delam, zvečer pa grem spat. No, seveda je res tudi, da mi je prijalo, ko sem izvedel novico.

Kdaj vas je pričela zanimati književnost?
Že ko sem bil otrok. Najprej sem zelo veliko bral že kot deček in deklamiral pesmice, ki sem se jih naučil na pamet, četudi se o njih nismo učili v šoli. In skoz nekaj pisal. Saj se spomnite »Tinčeka iz Kulaka«. Tak sem bil.

Menite, da jo ljudje dovolj cenijo?
No, različni ljudje avtonomno cenijo različne stvari. Se pa vsakemu takoj vidi, če nič ne bere. Manj ve, manj razume in preglasno govori o tem, česar ne ve. V mojih očeh postane dolgočasen.

Od kod črpate teme za svoje pisateljsko delo?
Iz spoznanj o svetu, sebi, bližnjih, Seveda pa preučujem tudi družbo, preteklost, psihologijo,..

Kateri uspeh si štejete v največjo čast in zakaj?
No, literarna priznanja so nekakšna formalna čast. A o časti premišljujem, ko se sprašujem ali nisem naredil kaj nečastnega.

Katere stvari so tiste, ki vas skozi življenje osrečujejo?
Moja tri ženske – žena, hči, vnukinja. Prebrane knjige. Potovanja. Ribolov. Prijatelji.

V življenju se vam je zagotovo pripetilo nekaj anekdot. Katero imate še posebej v spominu?
Sem prišel na šolo brati za bralno značko. Učiteljica je do takrat videla le kako mojo lepšo fotografijo.  Ni ravno znala skriti razočaranja: »Oooo, a tak zgledate, na sliki pa ste tak fajn!«.

Ali ste zadovoljni s stanjem v Mariboru?
Ne poznam človeka, ki bi bil zadovoljen s stanjem v Mariboru, Sloveniji, Evropi, na svetu. V nebesih so baje vsi zadovoljni.

Kje vidite neizkoriščen potencial v Mariboru?
Več pozitivne energije med ljudmi, naslonitev na lastne potenciale in ne ljubljanske, odprtosti, optimizma.

Našim bralcem pa sporoča:
Pokojni Pavček je rekel: »Berite, sicer nas bo pobralo!«. Zmanjšajte število negativnih in sovražnih besed. Odprite vrata in srca vsem ljudem.