Odvil se je Slovesni dan prostovoljstva, kjer so podelili različne nazive. Dr. Ninna Kozorog je prejela priznanje Naj prostovoljka v javni upravi.

Danes, 14. maja, je v Črni na Koroškem potekal Slovesni dan prostovoljstva. Na prireditvi so podelili nazive Junaki našega časa, Naj prostovoljec v javni upravi, Prostovoljstvu prijazno mesto, Naj mentor prostovoljcev in Naj mentorica prostovoljcev.

Naj prostovoljka v javni upravi je postala Mariborčanka dr. Ninna Kozorog, ki je nevrologinja zaposlena na Oddelku za nevrokirurgijo UKC Maribor. Naziv Naj prostovoljec, zaposlen v javni upravi, se podeljuje v okviru projekta Slovenska mreža prostovoljskih organizacij, ki ga financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za javno upravo. Podeljevanje naziva je namenjeno prepoznavanju tistih zaposlenih v javni upravi, ki s svojim prostovoljskim delovanjem širijo solidarnost, povezujejo skupnost in navdihujejo sodelavce ter so tako promotorji prostovoljstva v javni upravi in zgled tudi v širši družbi. Letos je ta naziv pripadal dr. Kozorogovi.

Več deset ur tedensko nameni prostovoljstvu

Dr. Kozorogova se s prostovoljstvom ukvarja že zadnjih 15 let, od tega je zadnjih osmo leto redno zaposlena v UKC Maribor. Kljub naporni službi v zdravstvu tedensko več deset ur nameni prostovoljstvu in humanitarni dejavnosti. »Ne ločujem ur, ki jih počnem humanitarno od prostega časa. To je del mojih dni,« nam je dejala nekoč.  Leta 2015 je prejela prestižen naziv Slovenka leta, kar leta 2017 je društvo prejelo tudi nacionalno nagrado za posebne dosežke na področju prostovoljstva, lani pa priznanje za projekt Skriti Božiček brezdomcu. Vse to  ji je dalo še dodaten zagon.

Mariborčani jo poznamo predvsem kot predsednico društva Humanitarček, ki od leta 2010 trka na vest, razbija stigme ter skrbi za najranljivejše. Bila je vodja Ambulante za osebe brez osebnega zdravstvenega zavarovanja, zadnja leta pa je aktivna predvsem v projektu Street doctors in številnih projektih Feantse – mednarodne organizacije za preprečevanje in obvladovanje brezdomstva.

Spomnimo se nekaj njenih projektov, pri katerih je idejna vodja in pogonska sila:

Naključna prijaznost – Randomised kindness, s katerim poskušajo poudarjati pomembnost malih dejanj: podarjanja parkirnih listkov, nasmehov in objemov.

Dan brezdomcev 10.10. z razstavo preko Starega mosta, ki destigmatizira brezdomsko populacijo.

– Akcije Topli obroki za starostnike in brezdomce

Skriti božiček za brezdomce je akcija, v kateri vsako leto brezdomci pišejo skritim božičkom

“Pripeljala” dan prijaznosti

V Slovenijo je leta 2017 “pripeljala” Dan prijaznosti, ki so se mu kot prvi pridružili v UKC Maribor s številnimi aktivnostmi za bolnike, obiskovalce in zaposlene. Med drugim tudi koncertom skupine Strici iz ozadja. Letos so Slovenijo preplavili z več tisoč kamenčki dobrih misli, ki jih še danes lahko najdete vsepovsod, povsem naključno.

Sloveniji pa se je v srce usedla z že legendarno akcijo 30 dni za 30 srčnih dejanj, s katero v decembru poziva(jo) k opravljanju vsakodnevnih dobrih del. Ninna je v mestu Maribor pustila ogromen pečat. Poznate hišice za izmenjavo knjig na Strossmyerjevi, Ljubljanski etc? So del projekta Bookcrossing.  Ravno tako je ob pomoči ekipe Mariborčane spodbudila k sodelovanju v portalu Dobrodelko.

Teden prostovoljstva: »Odpravimo diskriminacijo«

Ali je biti prostovoljec v javni upravi težko?

Ja in ne. Če si tip človeka, ki mu to nekaj pomeni, ki želi nekaj več-potem ni težko.

Koliko je prostovoljstva med zdravniki?

Manj kot bi pričakovali, a vseeno ga je nekaj.

Kako to sprejemajo sodelavci?

Odvisno. V preteklih letih bi mi bilo zagotovo lažje plavati s tokom. Naša družba težko sprejema drugačnost in tudi v mojem delovnem okolju je bilo tako. A prijatelj Boris Krabonja mi je pred leti dal par dobrih nasvetov in se ne dam. Marsikakšno poleno sem dobila več pod noge, ker nisem tipična “boginja v belem” – a zaradi njih sem, kjer sem.  “

Ste aktivistka?

Uh. To se me je prijelo ob začetku pisanja družbeno kritičnih kolumn. Če premikam množice? Ne. Je pa dovolj, če se dotakne nek moj projekt enega, je dovolj. Sama vedno pravim, da s tokom plavajo le mrtve ribe.

Kaj vam pomeni ta nagrada?

Je priznanje, da grem v pravo smer. Predvsem pa obveza-do ljudi in do sebe, da grem naprej.