Maribor

Zaključuje se 58. Borštnikovo srečanje, za nagrade se poteguje 12 gledaliških uprizoritev

Uredništvo , 18.06.23 ob 07:56

V Mariboru se bo danes s podelitvijo nagrad zaključilo Borštnikovo srečanje.

Zaključuje se 58. Borštnikovo srečanje, za nagrade se poteguje 12 gledaliških uprizoritev

V Mariboru se bo danes s podelitvijo nagrad zaključil 58. Festival Borštnikovo srečanje. Za festivalske nagrade se poteguje 12 slovenskih gledaliških uprizoritev po izboru selektorice Vilme Štritof. Osrednjo nagrado, Borštnikov prstan bodo izročili prvakinji Drame SNG Maribor Nataši Matjašec Rošker.

V tekmovalnem programu je 12 predstav

Obdobje izbora tekmovalnih predstav, ki se potegujejo za nagrade na Borštnikovem srečanju, po novem ustreza koledarskemu letu. Tako je bila selektorica Vilma Štritof zadolžena za ogled predstav, ki so bile v slovenskih gledališčih premierno uprizorjene od 1. januarja do 31. decembra 2022. V tekmovalni program je uvrstila največje možno število predstav – 12.

Strokovno žirijo, ki je na festivalu ocenjevala predstave, sestavljajo gledališki in literarni kritik Matej Bogataj, hrvaška igralka in režiserka Senka Bulić, režiser Peter Petkovšek, dramaturginja Ajda Rooss in nemški režiser Johannes Nölting.

Najboljše bodo razglasili na nocojšnji sklepni slovesnosti v Dvorani Ondine Otta Klasinc Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. Prireditev v režiji Edwarda Cluga bo povezovala igralka Julija Klavžar, v umetniškem programu pa sodelujejo člani Opere in Baleta SNG Maribor.

Neposredni prenos festivalskega zaključka bo na Televiziji Slovenija 1.

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, v Mariboru prirejajo od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival. Prejšnja leta je potekal v jesenskem času, pred dvema letoma pa so ga prestavili na začetek poletja, poroča STA.