Z nežnim duetom Elysian, ki ga sestavljata Zara Bajde in Stela Gašparič, se na mariborskem Lentu zvečer začenja četrta izvedba glasbenega festivala z družbeno angažirano noto Skuštrane in bradati 2021, ki ga pripravlja Kulturno umetniško društvo Coda.

Kot je povedala vodja festivala Tanja Cvitko, se po treh letih uspešne in za finančni obseg dogodka medijsko odmevne izvedbe festivala, ki je lani zaradi epidemije odpadel, letos vračajo s previdnimi koraki.

Pretekla leta 17 dni na enajstih prizoriščih

Če je prva festivalska izvedba leta 2017 v Pekarni trajala le tri dni, je zadnja leta 2019 že 17 dni na kar enajstih prizoriščih, z uličnimi nastopi pa gostovala tudi na Ptuju in v Murski Soboti. V teh treh letih so s številnimi podporniki izvedli skoraj 50 koncertov, posneli več kot 30 podkastov in na več kot desetih prizoriščih izpeljali številne druge aktivnosti, od okroglih miz do delavnic za otroke in odrasle, projekcij filmov, predstav, razstave in nastopov lokalnih in drugih ustvarjalcev.

Festival enakosti na mariborski glasbeni sceni se je pognal skozi glasbo in vrelišče mariborske neodvisne kulture, iz leta v leto pa se s svojimi vsebinskimi kraki razrašča v civilno, kulturno umetniško družbeno angažirano pobudo. Njegovo poslanstvo je spodbujanje tolerance med spoloma skozi kulturo in umetnost.

Zaradi epidemioloških razmer letos niso načrtovali programa v takšnem obsegu, kot bi ga v normalnih okoliščinah, vseeno pa tudi tokratna festivalska izvedba skozi soj žarometov predstavlja avtorsko in drugo glasbeno ustvarjanje aktivnih glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, ki pomembno sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko in bližjo glasbeno sceno ob podpori neodvisnih prizorišč mariborske urbane kulture in drugih mikro žarišč mestnega utripa.

Z izjemo programa v Pekarni bodo vsi dogodki za obiskovalce brezplačni, pri čemer bo, opozarjajo organizatorji, vstop na prizorišča pogojen z izpolnjevanjem pravila PCT.

Na prizorišču Fani&Rozi na Lentu bodo v četrtek in petek izvedli še dva koncerta duetov, in sicer kantavtorjev Urške Videnšek in Alana Kresnika ter Urške Supej in Klare Veteršek z njunim glasbenim projektom Popevke in pravljice.

Na Mariborskem dvorišču na Mladinski ulici bo v soboto potekala “surf rock čaga” Strici iz ozadja, nato bodo tri dni zapored potekali rockovski koncerti v City Gardnu, ki se bodo 1. septembra končali z “rapom za prvi dan šole”. V Kulturnem centru Pekarna bodo od 2. do 4. septembra med drugim svoj 27. rojstni dan obeležili z divjo alternativo in pestrim dnevnim programom, za zaključek festivala pa se obeta še niz koncertov v kavarni Kavenija, poroča STA.