Med šolami, ki že skoraj stoletje oblikujejo prihodnost mladih na področju gostinstva in turizma, je tudi Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT Maribor). Gre za šolo z izjemno tradicijo, saj njeni začetki segajo v leto 1926, danes pa se ponaša z inovativnimi pristopi k poučevanju, močnim poudarkom na praktičnem izobraževanju ter mednarodnim uveljavljanjem.

Močna povezava s stroko in prakso

Na SŠGT Maribor dajejo velik poudarek praktičnemu usposabljanju dijakov. Sodelujejo z vodilnimi gostinskimi in turističnimi podjetji v Sloveniji in tujini, kar dijakom omogoča avtentične izkušnje iz realnega delovnega okolja. V letošnjem šolskem letu so njihovi dijaki opravljali praktično usposabljanje po vsem svetu. V okviru projekta Erasmus + pa se že do konaca letošnjega leta obetajo številne prakse v uveljavljenih hotelih in restavracijah po Evropi.

Poleg tega šola redno gosti ugledna imena iz sveta kulinarike. Letos sta svoje znanje z dijaki delila priznani grški kuhar Stelios Fanarukis ter hrvaška kulinarična zvezda David Skoko, ki sta s praktičnimi delavnicami prispevala k dodatni motivaciji in navdihu za mlade kuharje, natakarje, turistične vodnike in hotelirje.

[[image_1_article_75677]]

Vzgoja kadra, ki ga iščejo doma in v tujini

Bivši dijaki SŠGT Maribor danes uspešno delujejo kot vrhunski kuharji, gostinci, barmani, sommelierji, vodje strežbe in vodje hotelov. Njihovo znanje in delovna etika, ki ju oblikujejo na šoli, sta razlog, da so med najbolj iskanimi kadri na trgu dela – tako doma kot v tujini.

Na šoli so ponosni, da izobražujejo odgovorne, strokovne in predane posameznike, ki s svojim znanjem in pristopom pomembno prispevajo h kakovosti gostinskih in turističnih storitev.

Razpisani programi za šolsko leto 2025/2026

Za prihodnje šolsko leto so na SŠGT Maribor razpisana naslednja prosta mesta:

  • SSI – srednje strokovno izobraževanje (4 leta)

Gastronomija in turizem – Gastronomsko-turistični tehnik
✔️ 84 razpisanih mest (3 oddelki)

  • SPI – srednje poklicno izobraževanje (3 leta)

Gastronomske in hotelske storitve – Gastronom hotelir
✔️ 78 razpisanih mest (3 oddelki)

  • NPI – nižje poklicno izobraževanje (2 leti)

Pomočnik v biotehniki in oskrbi
✔️ 16 razpisanih mest (1 oddelek)

Na voljo sta tudi program PTI (3+2) za nadaljevanje po SPI ter izobraževanje odraslih.

Vse o vpisu

Tisti, ki informativnih dni niso uspeli obiskati, si lahko vse informacije pridobite na spletni strani in socialnih omrežjih. Na voljo so predstavitve programov, vpisni pogoji, predmetniki in vpogled v bogato dogajanje na šoli.

Šola prihodnosti z bogato preteklostjo

SŠGT Maribor ostaja ena najbolj prepoznavnih gostinsko-turističnih šol v Sloveniji, ki poleg kakovostnega izobraževanja dijakom ponuja tudi sodelovanje v projektih, tekmovanjih, izmenjavah in strokovnih ekskurzijah. Šola z okusom in tradicijo danes piše zgodbo prihodnosti v gostinstvu in turizmu.

Več informacij: www.ssgt.mb.si