Priprave na že 55. Festival Borštnikovo srečanje so v polnem teku, vstopnice za program, ki je letos še prav posebno bogat, pa so že na voljo. Naj vam zaupamo, da jih bo letos zaradi covid-19 manj, zato si jih zagotovite že sedaj.

Čeprav bo Festival Borštnikovo srečanje letos potekal v nekoliko spremenjenih in bolj zahtevnih okoliščinah ter skladno z epidemiološkimi smernicami, so priprave na Festival, ki vsako leto predstavi izjemne gledališče stvaritve, že v teku. Omejitvam navkljub pa Borštnikovo srečanje ohranja svoje temeljno poslanstvo in mednarodni značaj v vseh programskih sklopih.

Gledališki vrhunci na ogled v Mariboru

»Občinstvu bomo ponudili vznemirljive gledališke predstave v tekmovalnem in spremljevalnem programu, glasbeno-plesni performans, obsežen strokovni program, razstave, projekcije, vodene sprehode po mestu ter programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče – v slednjem bo premiero doživela študentska produkcija Kvartet, ki nastaja v Mariboru,« vizijo letošnjega Festivala predstavijo organizatorji.

» … izbrati in občinstvu ponuditi najboljše in najvznemirljivejše gledališke predstave, nagraditi vrhunske umetniške dosežke, postaviti gledališče v epicenter družbenega dogajanja in spodbujati uveljavitev slovenske gledališke ustvarjalnosti doma in v tujini.«

»Spremljali bomo nekoliko drugačen festivalski program, kot je bil zasnovan pred pojavom epidemije, prilagodili smo ga danostim, omejitvam pri prehajanju državnih mej in veljavnim ukrepom, vendar tudi v letošnjem letu dosledno uresničujemo temeljno festivalsko poslanstvo – izbrati in občinstvu ponuditi najboljše in najvznemirljivejše gledališke predstave, nagraditi vrhunske umetniške dosežke, postaviti gledališče v epicenter družbenega dogajanja in spodbujati uveljavitev slovenske gledališke ustvarjalnosti doma in v tujini,« pred začetkom Borštnikovega srečanja razmišlja umetniški direktor Aleš Novak.

Letos manj vstopnic, zato si jih priskrbite že sedaj

Predprodaja vstopnic se je že začela, trajala pa bo do konca meseca septembra. Vstopnice bodo v tem času na voljo po znižani ceni, veljale pa bodo tudi številne ugodnosti: 20 % popusta pri nakupu 4 ali več vstopnic za 4 različne predstave, 25 % popusta pri nakupu 6 ali več vstopnic za najmanj 6 različnih predstav, 30 % popusta pri nakupu 8 ali več vstopnic za najmanj 8 različnih predstav. Ob nakupu 4 ali več vstopnic vam bosta podarjeni dve vstopnici za ogled zaključne prireditve, pri nakupu 8 ali več vstopnic pa letošnji programski katalog. Žal je število vstopnic letos zaradi ukrepov zelo zmanjšano, zato organizatorji svetujejo, da si jih zagotovite čim prej. Nakup je mogoče opraviti preko spletnih strani SNG Maribor, Festivala Borštnikovo srečanje in Moje Karte, mobilne aplikacije 55, FBS ter na blagajni SNG Maribor in v Informacijskem središču Cankarjevega doma.

Bogat program za oktobrske dni

Kultni, letos že 55. Festival Borštnikovo srečanje se bo začel 16. oktobra 2020 ob 20. uri, otvorila pa ga bo predstava Veriga duš (Soul Chain) koreografinje Sharon Eyal v izvedbi Tanzmainz – Staatstheater Mainz, ki si je v letu 2018 zaradi izredno zahtevne koreografije prislužil najpomembnejšo nemško gledališko nagrado Faust.

  1. Katarina Morano, Žiga Divjak: Sedem dni. Režija Žiga Divjak. Mestno gledališče ljubljansko.
  2. Dane Zajc: Grmače. Režija Nina Rajić Kranjac. Drama SNG Maribor, koprodukcija Konservatorij za glasbo in balet Maribor.
  3. Henrik Ibsen: Strahovi. Režija Igor Vuk Torbica. Prešernovo gledališče Kranj.
  4. Susan Sontag: Alice v postelji. Režija Dorian Šilec Petek. SNG Drama Ljubljana.
  5. Po motivih Marka Breclja in Marka Mlačnika: Biokozmizem::Izreka. Režija Dragan Živadinov. Zavod Delak.
  6. Gledališko potovanje po motivih Modre ptice Mauricea Maeterlincka: Sedem vprašanj o sreči. Režija Tomi Janežič. Lutkovno gledališče Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče.
  7. Florian Zeller: Sin. Režija Eduard Miler. Mini teater.
  8. Sofi Oksanen: Očiščenje. Režija Jari Juutinen. Slovensko ljudsko gledališče Celje in sadsongskomplex:fi.
  9. Avtorski projekt Gejm. Režija Žiga Divjak. Slovensko mladinsko gledališča in Maska Ljubljana.
  10. Avtorski projekt po delih Rudija Šeliga: Izobčenke. Režija Mirjana Medojević. SNG Drama Ljubljana.* Predstava na festivalu ne bo izvedena, saj se je poslovila z repertoarja že pred uvrstitvijo v program.

»Ogledati si bo mogoče gostovanje Hrvaškega narodnega gledališča Zagreb (HNK Zagreb) s predstavo Tri sestre. Gostili bodo tudi Zagrebško gledališče mladih (ZKM) in njihovo uspešnico Mladina brez boga. V Maribor pa ob koncu festivala prihaja še znamenito gledališče Berliner Ensemble z monodramo Pločevinasti boben (Die Blechtrommel), ki jo režira Oliver Reese, izvedel pa jo bo vrhunski igralec Nico Holonics,« izpostavljajo organizatorji, programski temelj festivala pa letos predstavljajo tekmovalne predstave po izboru selektorja Roka Bozovičarja. Nagrade bodo podeljene ob koncu festivala. Festival Borštnikovo srečanje lahko spremljate tudi z zaodrja, saj organizatorji vabijo prostovoljce, ki bi si želeli sodelovati v festivalskem dogajanju in bi okrepili festivalsko ekipo.